Råoljepriset har rasat kraftigt de senaste veckorna på grund av priskrig och överproduktion. Konsumtionen i Kina har sjunkit drastiskt i januari-februari till följd av reserestriktioner och minskad industriproduktion. I mitten av mars följde Europa efter när coronakrisen drabbade oss. Ett fat Brent Nordsjöolja kostar nu omkring 23 dollar, jämfört med 69 dollar i början av januari.
Priset på trafikbränslen följs med intresse av konsumenterna. Deras förhoppning är att nedgången ska synas på mackarna, men det går inte så snabbt.
– Det kunderna inte alltid tänker på är att en stor del av priset är punktskatter. De är fasta och tas ut per liter, oavsett vad själva bränslet kostar. Ovanpå alltihop kommer momsen. Staten tar sitt oberoende av om råoljan kostar en, tio eller hundra dollar fatet, förklarar Per-Ove Karlsson på Rundbergs Bil & Service.
Svårt att jämföra
Han tillägger att vägen från tankbåten till macken är lång.
– Råoljan ska processas till bensin och diesel i raffinaderiet, sedan ska produkterna lagras och transporteras till handeln. Vi har dessutom mellanlager på Åland, vilket gör att det blir en lång eftersläpning. Priserna kommer nog ned, men det tar ett tag. Det finns indikationer på prissänkningar inom kort.
Många har följt med prisutvecklingen i Sverige. Där har bensinen sjunkit med cirka fyra kronor per liter. I Norrtälje låg priserna i tisdags kring 12,20 för 95-oktanig bensin och på 13,70 för diesel.
– Sverige har en helt annan struktur. Deras priser rör sig upp och ned mycket snabbare än hos oss. Normalt har vi också förmånligare dieselpris här, säger Per-Ove Karlsson, som får ta emot mycket respons på bränslepriserna.
– Folk jämför gärna med priserna i Åbo, men det är missvisande. Deras mackar ligger nära raffinaderiet i Nådendal. Tankbilarna kan köra direkt och fylla tankarna. Vårt bränsle kommer först till Långnäs och ska sedan distribueras runt Åland.
En euro är skatt
Han påpekar också att den åländska marknaden är liten och förbrukningen begränsad.
– Dagens bilar förbrukar allt mindre bränsle och vi märker att folk kör mindre nu när det är sämre tider och färre som pendlar till jobbet.
Enligt gällande skatteregler är punktskatterna på vanlig motorbensin 70,25 cent per liter och på dieselolja 53 cent per liter. Merparten utgörs av energiskatt, dessutom tas det ut en koldioxidskatt och en försörjningsberedskapsavgift, förutom 24 procents moms.
Ifall bensinpriset vid pumpen är 1,50 euro, så utgör momsen 29 cent och punktskatterna 70 cent. Återstoden på 51 cent ska täcka produktpriset, transporter, lagring och handlarnas marginaler.
Regeringen i Helsingfors har aviserat att punktskatten på bensin och diesel ska höjas med 6,3 respektive 6,9 cent per liter den 1 augusti i år.
Jonny Mattsson