Enligt den tidsplan som gäller kommer Storbritannien att lämna EU vid midnatt Brysseltid i dag. Utträdesavtalet för brexit innehåller en övergångsperiod som löper till slutet av 2020. Det innebär att Storbritannien kommer fortsätta att vara en del av den inre marknaden och tullunionen och underställd EU-domstolen. Därmed kommer den fria rörligheten för människor, varor och tjänster att fortsätta som tidigare.
Utträdesavtalet reglerar också en mängd andra frågor, bland annat rättigheterna för de EU-medborgare som är bosatta i Storbritannien och de 5.000 britterna som bor i Finland.
– Bestämmelserna innebär endast små förändringar. Finländare som bor i Storbritannien får fortsätta att bo, arbeta, studera och pensionera sig där, förklarar Jarmo Tiukkanen, ledande sakkunnig på Inrikesministeriet.
Under 2020 kan man därför resa som vanligt för att se på fotboll eller gå på teater. Vilka regler som gäller från och med nästa år är i nuläget öppet.
Vardagen är säkrad
Uppgörelsen täcker alla de frågor som berör medborgarna i deras vardag, det vill säga uppehållsrätt och sociala trygghetsförmåner såsom socialförsäkring, hälso- och sjukvård, pensioner, arbetslöshetsförsäkring, studiestöd och olika former av familjeförmåner. Även erkännandet av utbildningsbevis och andra yrkeskvalifikationer omfattas.
– Brittiska medborgares EU-registrering i Finland måste bytas ut mot uppehållsrätt enligt utträdesavtalet. För det här behövs en lagsstiftningsprocess som nu pågår. Målet är att ansökningar ska kunna börja lämnas in den 1 oktober, säger Jarmo Tiukkanen.
Registrering krävs
Rätten omfattar dem som utnyttjat sin rätt att bosätta sig ända till slutet av övergångsperioden. Den gäller berörda med familjemedlemmar och barn, inklusive ännu inte födda.
Däremot säger avtalet ingenting om uppehållsrätt för personer som flyttar mellan EU och Storbritannien efter övergångsperioden.
– Från 2021 räknas Storbritannien som tredjeland och då måste den som vill vistas i Finland längre än 90 dagar under ett halvår söka uppehållstillstånd och alltid om man vill förvärvsarbeta. Man bör notera att i EES-området definieras barn som familjemedlemmar upp till 21 års ålder, för tredjelandsmedborgare är gränsen 18 år, påpekar Jarmo Tiukkanen.
Kolla fakta
Han råder alla som berörs att kontrollera vilka åtgärder som krävs på Inrikesministeriets och Migrationsverkets hemsidor.
– De uppdateras fortlöpande på svenska, finska och engelska. Till följd av frågans vikt kommer myndigheterna att ge mer information än vanligt.
Finländare som bor i Storbritannien och deras familjemedlemmar måste på motsvarande sätt ansöka om nytt uppehållsttillstånd om de vill bo kvar 2021.
– Om det uppstår oklarheter kan de berörda kontakta ambassaden i London, säger Jarmo Tiukkanen.
Jonny Mattsson