Eftersom inget avtal ännu är tecknat är de tre inlämnade anbuden på daghemmet i Möckelö i Jomala inte offentliga. Kommundirektör Christian Dreyer kan därför inte säga något om innehållet i dem, utan hänvisar till planeringskommitténs protokoll, där det står att Premont inte uppfyller ska-kraven på fyra punkter samt kravet i en KFU.
Underentreprenörerna fanns angivna med namn och FO-nummer, hur kan man då säga att de saknas i ska-kraven?
– Punkterna handlar om att ange underentreprenörer, och intyg på att de är tillfrågade. Båda de villkoren ska vara uppfyllda för att man ska kunna godkänna anbudet.
Eftersom det här är en upphandling under EU:s gränsvärde är det allmän likabehandling och kommunens egna direktiv som styr hur frågan hanteras, säger Christian Dreyer, och enligt kommunens upphandlingsdirektiv godkänns inte kompletteringar av anbud.
– Om vi börjar göra undantag från våra egna direktiv finns det en risk att likabehandlingen börjar svikta.
Han är medveten om att upphandlingslagen kan tillåta kompletteringar, men säger att lagen inte gäller när det handlar om upphandlingar under EU:s tröskelvärde.
– Men då handlar det i första hand om sådant som inte gick att producera vid anbudstiden eller andra saker som egentligen är offentliga och som man kan få från andra myndigheter. Det är inte tänkt att man ska komplettera sådant som man av någon anledning låtit bli att lämna in i första läget.
Insåg inte behovet
Christian Dreyer har själv inte deltagit i planeringskommitténs möten. Sekreterare i kommittén är kommunens tekniska chef Magnus Nordin. Han vill inte ställa upp på en telefonintervju, och därför är det kommundirektören som svarar på frågorna.
Christian Dreyer kan inte säga om Jomala tidigare begärt underskrifter från underentreprenörer i samband med upphandlingar. Orsaken till att man nu gjorde det är tidigare problem på området.
– Det har varit problem med underentreprenörer som inte varit vidtalade och sedan har det inte blivit de som angivits av anbudsgivaren som anlitats. Kommunen har också ett visst ansvar för att underentreprenörerna är reko arbetsgivare. Vi vill veta att de har trovärdighet att kunna utföra arbetet, och att de följer kollektivavtal och så vidare.
– Vid kontraktsskrivning anger man underentreprenörer. Man får inte byta dem utan kommunens medgivande.
Men anbudsgivaren har ju också en utredningsskyldighet när man anlitar underentreprenörer. Räcker inte det?
– Jo, de har ansvar att begära in de handlingarna och vid behov säkerställa det mot kommunen.
Litar ni inte på att de gör sitt jobb?
– Jo, men vi vet inte. Vi har varit med om fall där det skrivits underentreprenörer på listan som inte visat sig vara vidtalade. Det hjälper inte att vi tror att det är en rimlig underentreprenör om vi inte har papper på att den är vidtalad.
Kommunen vill, säger Christian Dreyer, säkerställa att de företag som anges inte bara är förslag från anbudsgivarens sida.
Har det varit några problem med de företag som angavs i Premonts anbud?
– Det kan jag inte säga på rak arm. Beslutet att inte kvalificera anbudet har inget göra med vilka firmor som som anlitats.
Varför fanns inte punkten med i det ursprungliga ska-kravsformuläret?
– Man insåg inte behovet av att precisera det.
Enligt Christian Dreyer betecknar kommunen det begärda pappret som ett ska-krav – eller ett förtydligande till ska-kraven – även om det kommunicerades ut i form av en KFU.
Ska-krav och KFU
Ska-krav: Krav som en upphandlande enhet ställer på en anbudsgivare för den vara eller tjänst som ska upphandlas. Anbud som inte uppfyller ska-kraven ska enligt huvudregeln förkastas.
KFU: Står för komplettering av förfrågningsunderlag. Används när något i förfrågan behöver förtydligas, men inte är av sådan dignitet att upphandlingen måste göras om.
Nytt möte på onsdag
Enligt planeringskommitténs ordförande Suzanne Milestad-Styrsyröm (MSÅ) var det fel att ange en person anställd av kommunen som brandkonsult. Det håller Christian Dreyer med om, även om han inte kan bekräfta att så skett i det här fallet.
Men generellt sett, kan en brandkonsult vara en som jobbar inom kommunen?
– Det kan man inte eftersom kommunens brandväsende kontrollerar bygget.
Vad tänker du om att bygget hade blivit nästan 400.000 euro billigare om ni inte förkastat det lägsta anbudet?
– Det kan man tänka saker om. Men man kan inte tumma på formkraven. Det är klart att jag skulle vilja att vi byggde ett dagis billigare om det gick. Men det är så här upphandling fungerar.
Den 30 augusti ska planeringskommittén behandla rättelseyrkandet. Därefter kan parterna besvära sig mot beslutet.
Är det risk att byggstarten försenas?
– Ja, absolut, och det är olyckligt. För det första finns den risken oavsett. För det andra kan vi inte börja tumma på formalia för att bespara tid.
Jomalas upphandlingsdirektiv
Upphandling under EU-tröskelvärdena:
Anbudsbegäran ska formuleras skriftligen och så tydligt som möjligt. Ett otydligt dokument kan leda till att anbudsgivarna uppfattar kraven olika. Anbud får inte kompletteras vid upphandling. Samma sak gäller för de bedömningskriterier som angetts i anbudsbegäran. Om upphandlingsenheten vill lägga till eller dra ifrån bedömningskriterier måste upphandlingen göras om för att garantera öppenhet och likabehandling av potentiella anbudsgivare.
Offentlig upphandling
”Handbok i offentlig upphandling för landskapet Åland" är ett komplement till gällande lagstiftning, och ger vägledande information för upphandlingar under EU:s tröskelvärde. Tröskelvärdet för byggentreprenader är 5,4 miljoner euro.
Det här sägs om kompletteringar:
Anbud kan preciseras och kompletteras för att öka flexibiliteten i upphandlingen. Men det får inte försvaga andra anbudsgivares ställning.
Anbudsgivarna får till exempel inte byta ut en referens som inte uppfyller upphandlingens krav, men den upphandlande enheten kan be om en tilläggsutredning om detta.
Det är också tillåtet att be en anbudsgivare rätta ett formfel i anbudet, så som avsaknaden av en underskrift, eller komplettera en uppgift om anbudets giltighetstid ifall det saknas. Det är tillåtet att be anbudsgivaren precisera uppenbara fel som rör priset.
En upphandlande enhet får inte be anbudsgivaren precisera sitt anbud efter att anbudstiden löpt ut. Man får heller inte be anbudsgivaren lämna in ett viktigt dokument som borde ha bifogats till anbudet men som saknas helt och hållet.
Den upphandlande enheten har ingen skyldighet att ge anbudsgivarna rätt att precisera eller komplettera anbuden.
Upphandlingar som överstiger EU:s tröskelvärde ska följa upphandlingslagen.