Clas Olin i Mariehamn har både simmat och rökt cigarr med Fidel Castro på Kuba den dramatiska oktobermånaden 1962.
- Vi var på stranden öster om Havanna när en bekant nuna, Fidel Castros, plötsligt dök upp i vattnet. Vi småpratade och jag tog ett foto som sedan publicerades i Life Magazine.
SAMTIDSHISTORIA Clas Olin och tre andra studenter från Finlands studentkårers förbund deltog i oktober 1962 på ett internationellt studentseminarium i Havanna.
Kubas ledare Fidel Castro höll mottagningar för de mellan 200 och 300 deltagarna på konferensen.
- Då rökte nog alla cigarr, minns Clas Olin.
Vid ett tillfälle talade Castro om grisuppfödning på ett stormöte.
- Han talade sex sju timmar, han var ju så kallad expert på allting. Vi lyssnade en stund men stack sedan på en boxningsmatch.
Småprat på stranden
En söndag hade studenterna fridag och Clas Olin och hans vänner åkte till en strand öster om Havanna. De simmade och vandrade i vattnet.
- Plötsligt dök en bekant nuna upp där i vattnet. Det var Fidel Castro i sällskap med sina livvakter. Vi började prata med Castro, han talade hygglig engelska.
Vad pratade ni om?
- Det var småprat om ditt och datt. Vi pratade inte om de ryska raketerna för dem visste ingen på konferensen något om.
Fotot spreds över världen
Clas Olin tog en bild på Castro och sina finländska kamrater. Ett foto på Castro i vattnet kom att publiceras i världspressen.
- Fotot såldes till Hufvudstadsbladet och nyhetsbyrån AP och publicerades i bland annat Life Magazine.
Några pengar för fotot fick Clas Olin inte. Hans namn står inte under bilden som pryder ett helt uppslag i Life, det står bara att det är en finländsk student som tagit det.
Det visade sig senare att Clas Olin tog fotot samma dag som president John F. Kennedy i Washington höll sitt tal där han ställde ultimatum: Om inte de sovjetiska raketbaserna på Kuba avvecklas vidtar USA lämpliga åtgärder.
På randen till krig
För det var ingalunda bara bad och boxning i Havanna de där dagarna för drygt 45 år sedan. Studentseminariet sammanföll med tidpunkten för Kubakrisen då supermakterna Sovjet och USA stod på randen till ett kärnvapenkrig.
Sovjet byggde raketbaser på Kuba och president Kennedy svarade i oktober 1962 med att blockera all sjöfart till Kuba så att ryska fartyg inte kunde föra in mer utrustning.
Krisen löstes följande år då supermakterna enades om att inte utföra kärnvapenprov i området. Den så kallade Heta linjen mellan Washington och Moskva upprättades.
Folket mobiliserades
Clas Olin fick uppleva hur folket mobiliserades i Havanna dagarna före den amerikanska flottblockaden skulle inledas.
- De åkte runt på lastbilsflak och ropade "Fosterlandet eller döden!" och "Vi ska segra!". Folk var inte rädda för de visste uppenbarligen inte riktigt vad som var på gång.
Finska konsuln erbjöd de finländska studenterna att övernatta på konsulatet. Han hade målat finska flaggan på hustaket.
- Vi tackade nej. I stället var vi på tjugoandra våningen på hotell Havanna Libre och spanade ut över havet efter krigsfartygen.
Med ryskt flyg till Afrika
De kom så småningom men natten innan blockaden inleddes evakuerades Clas Olin och de andra finländska studenterna med sovjetiska ambassadens flyg från Havanna.
- Vi flög först till Afrika, till Senegals huvudstad Dakar, och därifrån via Moskva och Leningrad till Helsingfors.
Clas Olin har inte varit på Kuba efter detta. Men han ångrar inte heller att han var Fidel Castros gäst under de dramatiska dagarna i oktober 1962.
- Aldrig i livet! Ju längre tiden går desto festligare blir det.
Kerstin Österman