När ordinarie arbetstid tar slut i dag inleder Crosskeys anställda en övertidsblockad.
Om inte företagsledningen ger vika för personalens krav är fackföreningarna Suora och YTN beredda att snabbt trappa upp konflikten.
Tidigare artiklar
Facket hotar Crosskey med övertidsblockad (20.2.2008; Nyheter)
Muller i Crosskey mot nytt avtal (21.12.2007; Nyhetsnotiser)
NÄRINGSLIV Ålandstidningen har i flera artiklar beskrivit de händelser som lett till konflikten mellan Crosskeys ledning och fackföreningarna Suora och YTN. I korthet började problemen när arbetsgivaren Crosskey i maj 2007 bytte kollektivavtal för sin personal. I stället för att som tidigare vara part till finansbranschens avtal blev man part till IT-branschens avtal.
-Det är där vi hör hemma, säger Crosskeys vd Peter Wiklöf.
Bytet skedde helt enligt alla regler, anser han. Men för de anställda innebär bytet vissa försämringar, framför allt i fråga om arbetstiden.
För samma lön ska personalen enligt det nya avtalet arbeta 30 minuter längre varje vecka. Dessutom förlorar de två extra lediga dagar samt rätten att som de bankanställda arbeta femtimmarsdagar på skärtorsdagen och nyårsafton, uppger Suoras jurist Hanne Hougberg.
"En stor orättvisa"
Hougberg och två andra fackliga representanter, Hannu Kivipato från Suora och Sture Fjäder från YTN, var på Åland i går för att träffa Crosskeys personal.
-Det var ett mycket givande möte. Alla är eniga om att det är en stor orättvisa att Crosskey vill förlänga arbetstiden utan kompensation, säger Hanne Hougberg.
Det finns inget annat att göra än att skrida till åtgärder, fortsätter hon.
-Peter Wiklöf har visat att han kört ganska hårt och oschysst.
Det första steget är övertidsblockaden.
-Sedan trappar vi upp vid behov, säger Hanne Hougberg.
Det normala förfarandet vid arbetskonflikter är att nästa steg i så fall blir en så kallad utmarsch och det tredje steget en total strejk.
Hävdar arbetsfred
Peter Wiklöf anser att de fackliga åtgärderna är olagliga. Han säger att Suora har spridit felaktig information när man påstått att man fått stöd från Erto, det fackförbund som Peter Wiklöf anser är Crosskeys normala motpart nu när företaget tillhör teknologibranschens arbetsgivarorganisation.
-Såväl Erto som arbetsgivarorganisationen anser att Crosskey är ett IT-företag, säger Peter Wiklöf.
Han anser att så kallad arbetsfred därmed råder på arbetsplatsen, vilket betyder att några stridsåtgärder inte får vidtas.
Den tolkningen håller inte Hanne Hougberg med om.
-Det finns ingen arbetsfred för oss, eftersom vi inte hör till Erto. Suoras medlemmar är inte avtalsparter, så självklart finns det ingen arbetsfred, säger hon.
Hon reagerar kraftigt mot det som hon tycker är ett försök från företagsledningen att tvinga in personalen i Erto.
-Det har nog aldrig hänt tidigare att arbetsgivare lägger sig i vilket förbund arbetstagarna tillhör. Föreningsfriheten är en grundlagsskyddad rättighet, men här går man aktivt in för att alla ska med i Erto. Det är ofattbart, säger hon.
Kan påverka leveranser
Peter Wiklöf har bjudit in representanter för Erto till Åland för att hålla ett informationsmöte med Crosskeys personal.
-Suora driver på hårt, trots att vi följt de regler som gäller. Jag har sagt att jag är beredd att backa om vi har gjort fel och har erbjudit att stå för kostnaden för att anlita en tredje part som avgör sakfrågan. Men Suora har inte varit intresserad av det, säger Peter Wiklöf.
Hanne Hougberg anser för sin del att Peter Wiklöf gjort fel både ur moralisk och juridisk synvinkel.
-Det är verkligen fel att efter tre år, när personalen jobbat häcken av sig för företaget, som tack kräva att de de ska jobba längre för samma lön.
Hon anser att situationen blir extra orimlig i ett läge när det går bra Crosskey.
-Det vore en annan sak om Crosskey behövde räddas ut en ekonomisk knipa.
För Crosskey kan övertidsblockaden påverka nya leveranser, säger Peter Wiklöf.
-Övertid uppstår ofta i samband med slutspurten inför en leverans.
Ålandstidningen