MARIEHAMN Det var stadsarkitektkontoret som anhöll om att museibyrån skulle ge ett utlåtande om husets arkitektoniska och kulturhistoriska värde eftersom staden genomför en utredning av byggnader i stadens ägo som är värda att k-märkas.
I utlåtandet påpekas inledningsvis att Stadshuset är en av Mariehamns kulturhistoriskt mest värdefulla byggnader och vid sidan av Pommern en av stadens viktigaste symboler.
Stadshuset, som började byggas 1938 enligt Lars Soncks ritningar, har den monumentalitet som krävdes av offentliga byggnader från den här tiden. Exteriören betecknas som en sen form av 1920-talets klassicism med tydlig påverkan av tysk 30-talsarkitektur.
"Interiören däremot präglas av en blandning av influenser från sen jugend, funktionalism och färgstark art deco" sägs det i utlåtandet.
Arkitektens omsorg om fasaddetaljer känns igen i hela interiören, där mycket av den fasta inredningen har skonats från ombyggnader och ändringar, konstateras det.
Byggnadens väl bevarade planlösning samspelar med de ursprungliga spegeldörrarna, fönstren och trappräckena. Stilenlig belysningsarmatur och målad väggdekoration kompletterar helhetsintrycket. Tack vare det kan ett besök i Stadshuset upplevas som en sällsynt, arkitektonisk tidsresa drygt 70 år tillbaka i tiden, står det i utlåtandet som avslutas med ett konstaterande att det är av stor vikt att den unika helheten bevaras och vårdas med lika stor pietet som hittills. Man rekommenderar att utvalda delar av interiören också beaktas som skyddsvärda vid en eventuell k-märkning av byggnaden.
Stadshuset har en viktig roll i ett lokalhistoriskt perspektiv, som uttryck för självstyrelsekänsla, men också som ett exempel på förankring i europeisk arkitekturhistoria skrivs i utlåtandet undertecknat av överantikvarie Elizabeth Palamarz och landskapsantikvarie Viveka Löndahl.
Ålandstidningen