Eckerölinjens beslut att flagga svenskt kan komma att ändras enligt vd Björn Blomqvist.
- Allt beror på hur kontrollmyndigheterna agerar utifrån den nya lagen, säger han.
UTFLAGGNING Utländska fartyg får sälja snus på svenskt vatten. I går kunde Ålandstidningen berätta att det är före detta president för högsta domstolen, Leif Sevóns bedömning av rådande lagstiftning. Enligt honom behöver inte åländska eller finska fartyg flagga ut för att få sälja snus på svenskt territorialvatten.
Eckerölinjens vd Björn Blomqvist har läst utlåtandet och låter upprymd över Sevóns bedömning.
- En ytterst välrenommerad jurist har just gjort tolkningen att EU-kommissionen inte har rätt i att förbjuda åländska fartyg att sälja snus i Sverige. Vi hoppas nu att den myndighet som ska övervaka att tobakslagstiftningen följs tar det i beaktande, säger Björn Blomqvist.
Om de gör det, kan det hända att ni inte flaggar ut?
- Om det visar sig att vi har rätt att sälja snus på svenskt vatten har vi ingen anledning att fortsätta den processen.
Långt kvar innan svensk flagg hissas
Enligt Björn Blomqvist har utflaggningsprocessen bara precis inletts. Han bedömer att det kommer att ta mellan sex månader och ett år innan allting är klart. Under den tiden borde en myndighetsprövning kunna göras.
- Anledningen till att vi flaggar ut är att vi vill kunna vara säkra på att sälja snus. Kan vi försäkra oss om det utan att behöva flagga ut är det förstås en bättre lösning, säger Björn Blomqvist.
Ett tecken på att Eckerölinjen inte har kommit särskilt långt i utflaggningsprocessen är att de ännu inte har kontaktat sjöfacket i Sverige.
Det berättar Seko sjöfolks ombudsman i Stockholm, Dennis Sirviö.
- Vi har inte ens fått några förfrågningar om detaljer i våra avtal, berättar han.
Han tror på Eckerölinjens beskrivning att snuset är det som avgör utflaggningen.
- Men egentligen tycker jag att det är för lättvindigt att flagga ut bara på grund av det, man får ett dåligt rykte på samma gång som kan vara ännu mer skadligt, tycker han.
Snuset för viktig inkomst
Björn Blomqvist menar däremot att snuset är en så avgörande del av Eckerölinjens inkomster att det inte går att avvara. Samtidigt ser han efter Leif Sevóns utlåtande mer ljust på saken.
- Det är positivt att ännu ett tungt utlåtande stöder territorialprincipen.
Därefter säger han det igen, det som gör att ålänningarna kan känna nytt hopp:
- Om vi kan sälja snus under åländsk flagg, då behöver vi inte flagga ut.
UTFLAGGNING Ryktet må säga vad det vill. Snuset var inte viktigt för Viking Line i sitt beslut att sätta nya XPRS under svensk flagg i stället för finsk.
- Nej, snuset hade inge del i det, förklarar Nils-Erik Eklund.
Fyra andra faktorer var avgörande. För det första bedömer rederiet att Sverige har en bättre sjöfartspolitik än Finland. För det andra har samarbetet med det svenska fackförbundet varit bättre än med det finländska, enligt Nils-Erik Eklund.
- Enligt de svenska avtalen får arbetsgivaren besluta hur mycket personal som behövs i förhållande till passagerartrafiken. Överhuvudtaget är det svenska kollektivavtalet mer flexibelt än det finländska, säger han.
Den tredje faktorn är svensk spellagstiftning. Enligt finländska och åländska regler är det bara den lokala penningautomatföreningen som får tillhandahålla spel på en båt med finländsk eller åländsk flagga.
- Det säger sig självt att vi kan sluta mer förmånliga avtal om vi i stället kan välja vilka entreprenörer vi vill samarbeta med, förklarar han.
Sevóns ord väger tungt
Den fjärde orsaken vill han inte gå ut med.
- Den är intern, och en känslig fråga. Men det har inte att göra med lönenivåer, de är ungefär de samma i Sverige och Finland.
I Sverige betalar arbetsgivaren hela pensionsavgiften för en anställd. Men Nils-Erik Eklund är inte bekymrad av den kostnadsökningen.
- Vi får inte en högre kostnad i Sverige, snarare tvärtom.
Kommer ni att flagga om alla fartyg?
- Det är en fråga som vi löser efter hand. Vi får se från fartyg till fartyg. I dag säger jag inte mer än så.
När Nils-Erik Eklund får höra tala om Sevóns uttalanden om snuset blir han mycket nyfiken.
- Hans åsikt är av så stor betydelse att jag vill läsa hans utlåtande innan jag kommenterar det, säger han.
Därefter vill han heller inte kommentera hur rederiet ska förhålla sig till territorialprincipen framöver.
- Men vi finner att med den lagstiftning som finns så borde det inte finnas risk för böter, avslutar han.
Tone Nordling