Rådgivningsenheten för offentliga upphandlingar fungerar som rådgivande organ för alla upphandlingsenheter i landet, även Åland. Ledande jurist Eeva-Riitta Högnäs har inte hört talas om upphandlingen av daghemmet i Möckelö och kan därför bara uttala sig på basen av hur hon får ärendet beskrivet för sig.
Den KFU (komplettering av förfrågningsunderlag) som kommunen skickade ut den 1 juni, och där det står att underentreprenörer skriftligen ska bekräfta sin delaktighet i projektet, bedömer hon inte som ett traditionellt ska-krav. Ett ska-krav har att göra med innehållet i själva tjänsten, säger hon.
– Det som du beskriver handlar mer om formalia, har det funnits ett papper eller inte? Det låter som något som upphandlingsenheten eventuellt skulle ha kunnat fråga i efterhand.
Ändrar inte anbudet
I upphandlingslagen finns en paragraf som medger att den upphandlande enheten, i det här fallet Jomala kommun, kan be anbudsgivarna om kompletteringar efter att anbuden lämnats in – förutsatt att det inte ändrar själva anbudet.
– Jag tycker inte att det som du beskriver nödvändigtvis skulle ha gjort anbudet bättre, det är mer ett byråkratiskt dokument. På basen av vad du beskrev har anbudsgivarna redan angett FO-nummer och namn på underleverantörerna. Ett underskrivet papper låter som något upphandlingsenheten skulle ha kunnat be om utan att bryta några regler eller ge företaget möjlighet att ändra sin offert eller någon information som de redan gett. Det är ett tillägg som varken ändrar anbudet, anbudets läge eller innehåll på något sätt.
Kommunen säger att ett anbud ska vara komplett. Ska det inte det?
– Så är det definitivt. Men enligt den nya lagen som trädde i kraft 2017 ska man få be om kompletteringar.
Kommunen är dock inte bunden av upphandlingslagen, eftersom upphandlingen understiger EU:s tröskelvärde.
– Paragrafen i upphandlingslagen är ämnad för att skapa flexibilitet. Men myndigheten är inte tvungen att tillämpa den.
Eeva-Riitta Högnäs förstår att kommunen velat säkerställa att underentreprenörerna är med på anbudet. Men hon säger också att man kunnat göra det i själva avtalsprocessen.
– Det skulle till och med vara viktigare att före man skriver under avtalet ännu en gång kolla att underleverantörerna är med.