I dag är 38.000 svenskar spelberoende.
Enligt Folkhälsoinstitutet har 3,5-3,9 procent av svenska folket riskabla spelvanor. Motsvarande officiella siffror för Åland saknas.
SPELMISSBRUK Att spela poker på nätet skildras ofta som mycket populärt och snabbt ökande. Så även på Åland. Men hur vanligt - och hur farligt - är det egentligen?
STAKES- statistikcentralen i Finland har på uppdrag av social- och hälsovårdsministeriet gjort en undersökning om penningspel och beroende. Enligt undersökningen som 5.000 personer deltog i är 14 procent beroende av Pafs nätpoker. Undersökningen publicerades i september 2007.
När det gäller vem det är som spelar nätpoker är det oftast en ung man, visar de flesta undersökningarna.
Nätpokerspelandet är cirka tio gånger vanligare bland män än bland kvinnor och det är huvudsakligen personer mellan 16 och 40 år, med en topp runt 25 år, som spelar.
Spelar för mer pengar
Nätpokerspelarna spelade generellt för mer pengar än de som inte spelade nätpoker och de rapporterade betydligt oftare spelrelaterade problem.
Resultaten presenteras i rapporten "Nätpokerspelandet i Sverige - omfattning, utveckling och karaktär 2006", av Kalle Tryggvesson vid SoRAD.
Ålandstidningen