Den stora granen står 31 meter från tomtgränsen. Att fälla granen är otänkbart, det finns inget utrymme där den står bara ett par meter från husväggen. Att ta ned den i delar kan funka, men utrymmet är litet och skadorna på tomten kommer bli stora.
I stället förbereder sig Joel Lundgren för att ta sig upp högt i granen och fästa kättingarna för att kunna lyfta ut trädet från tomten.
Mellan Viktor Mattsson i hytten på kranbilen och granen finns en tre meter hög häck, ett garage och så det gula tvåvåningshuset. Hans enda chans att se något av det arbete han strax ska utföra är genom en kamera på kranens topp.
Men betydligt viktigare än kameran är Joels instruktioner i komradion.
– Lite upp och mot dig, meddelar Joel Lundgren där han hänger i en lina han fäst i kranen.
4–5 meter upp i luften tar han sig fram till stammen och fäster kättingarna, sedan firar han sig inte utan besvär ned genom granens tjocka grenar.
– Ja, då kör vi då, säger han och drar igång motorsågen.
Joel Lundgren berättar att de lyfter trädet med cirka 400 kilos kraft, precis lagom för att det bara ska sväva uppåt någon centimeter när sågen tagit sig igenom trädstammen. Hur mycket kraft man använder anpassas efter varje enskilt träd.
– Man måste tänka efter lite. Man vill varken att trädet inte lyfter eller att det sprätter iväg uppåt, trycket ska vara så att det är just och just att det lyfter. Som med de här träden, säger han.
Nio minuter
Men allt går bra och Viktor Mattsson börjar försiktigt lyftet. Granens största grenar tar sig förbi stuprör och takkant med några centimeters marginal, sedan seglar den ståtliga granen över huset och ut på gatan. Där lägger Viktor försiktigt ned det bland de träd som bara en stund tidigare gjort samma resa.
Från det att Joel kopplade fast sig i kranens kedjor till att granen ligger på vägen har det tagit mindre än nio minuter och det enda spår som finns kvar på hustomten är lite spån och en låg stubbe.
– Det är ett smidigt sätt att få bort träden, och jag brukar säga att kostnadsmässigt går det ungefär jämnt ut med att ta ned träden i bitar. Det tar längre tid eftersom vi då måste ta ut träd och ris för hand. Dessutom skadar det tomten, säger Joel Lundgren.
Han, Viktor Mattsson och Viktors kollega Patrik Eriksson har jobbat ihop med den här typen av trädfällningar lite över ett år.
– Vi har sågat jättemycket träd tillsammans, säger Patrik.
Han och Viktor jobbar för Varggropen och anlitas av Joel Lundgren och hans företag JL Skogstjänst när träd behöver lyftas.
– Jag anlitar ingen annan, det har ju funkat så bra, säger Joel.
Seglar upp i träden
På tomten med granen är det elva träd som ska tas bort och arbetet utförs snabbt och metodiskt. Gång efter gång seglar Joel Lundgren upp i träden för att fästa kedjorna, fira sig ned och kapa träden. Och ett efter ett får träden se Dalbo från ovan innan de läggs ned på vägen utanför häcken.
Under vintern har de inte så många jobb av den här typen, men nu när den varmare årstiden står för dörren vet de tre att det blir mer att göra.
– Under vintern har det varit lugnt, men förra sommaren hade vi minst ett jobb i veckan tillsammans, säger Joel Lundgren och tror att det kommer bli något liknande i sommar.
Trots att det ser ut att gå lekande lätt när träd efter träd lyfts ut är det ett arbete med risk både för person och egendom. De träd som tas om hand den här dagen är behändiga i formatet och efter ett par timmar ligger allihop i en hög på gatan. Men så lätt går det inte alltid.
– Vi hade ett träd för någon månad sedan som tog fem timmar att ta ned. Då fick vi ta det i mindre bitar, berättar Patrik Eriksson.
Ny fräsmaskin
När Patrik Eriksson och Viktor Mattsson fällt ihop kranen och kört iväg kranbilen är det dags för fas två i operationen. Ur sin skåpbil kör Joel Lundgren ut sin stubbfräsmaskin.
– Den är ganska ny, men väldigt praktisk. Jag kan sätta en gripklo på den också, om jag behöver dra ut stammar någonstans, säger han.
Snabbt är han i gång med fräsandet, och mindre än en timme senare syns bara spån kvar efter träden som stod där när dagen inleddes.
De sista delen av arbetet inleds när Bosse Mattsson kommer med sin lastbil och ”baljan”. Det ser ut som en container på lastbilsflaket, men den är öppen uppåt för att träd och ris enkelt ska kunna läggas däri med bilens virkeskran.
Att Bosse Mattsson och Joel Lundgren arbetat tillsammans förr märks väl. Joel grenar trädstammarna framför bilen och så fort kan kapat upp en lagom längd drar Bosse fram trädstammen så att Joel kommer åt nästa sektion. Sedan samlar Bosse upp stammar och ris och lägger dem i baljan.
På en halvtimme är gatan tömd. Joel Lundgren städar upp det sista med en lövblås innan han kan konstatera att en liten, trång villatomt i Dalbo nu har betydligt färre träd som skymmer solen och fäller löv på hösten.
– Det gick smidigt i dag. Det är ett bra sätt att jobba, speciellt när man kan lägga träden på gatan så här. Då blir det effektivt för lastbilen att hämta upp dem och köra bort alltihop, säger Joel Lundgren.
Sex timmar har gått, elva trädstammar är borta och det enda spår som finns kvar är lite sågspån på gränsmattan. Svårt att ta bort träd på trånga stadstomter? Inte med rätt metod.