Stig Svahnström föddes den 7 juni 1932 i Helsingfors och växte upp på Jomala gård.
– Hans pappa var rektor och Stig fick med sig en god självkänsla redan från början. Från sin mamma fick han bland annat intresset för litteratur, säger hustru Myrielle.
Det var självförtroendet och Stigs kultiverade sätt som fick henne att falla för honom när de träffades på en jazzklubb i Helsingfors på 1950-talet.
– Jag hade packat och var på väg att åka hem till Schweiz efter en praktik på en arkitektbyrå i Helsingfors, när jag av en tillfällighet blev medbjuden på en jazzklubb. Och där var Stig. Sedan beslutade jag mig för att förlänga min vistelse.
Bröllopet hölls på Åland, hemma hos Stigs föräldrar.
– Han var stilig och hade pondus. Vi tyckte om samma saker och hade samma humor. Jag kände mig fri med honom, och han gjorde mig självsäkrare, säger Myrielle och ler.
Egen arkitektbyrå
I Helsingfors utbildade sig Stig till arkitekt vid tekniska högskolan. Han arbetade på arkitekt Erik Kråkströms kontor och avlade sitt diplomarbete 1960.
Efter ett par år i schweiziska Lausanne flyttade Stig och Myrielle till Åland. 1963 startade de sin gemensamma arkitektbyrå.
Första huset Stig ritade i Mariehamn var Villa Dahlman på Mariegatan.
– Han ritade det faktiskt redan 1959. Det är ett renodlat funkishus, inspirerat av Bauhaus och av funktionalismen.
Funktionalismen eftersträvar släta, ljusa, oftast putsade och odekorerade fasader, platta tak och volymer uppbyggda av grundläggande geometriska former. Ett fint exempel är Sölgéns hus på Ringvägen som de ritade 1964.
Sedan följde en lång rad villor, flerfamiljshus och offentliga byggnader. Flerfamiljshusen låg dem varmt om hjärtat. Några hus hade tre våningar, vilket var maximalt tillåtet utan hiss. Andra hus hade två våningar. Detta möjliggjorde egen ingång till varje lägenhet, även till dem på övre våningen via utvändiga trappor.
Även radhus ritades, med mellanrum mellan husen. Detta för att möjliggöra utvändig passage mellan fram- och baksidan av huset.
Med tiden växte arkitektbyrån, och hade som mest fem anställda.
Offentliga byggnader
Av de många offentliga byggnaderna, kan bland andra S:t Mårtens kyrka, hotell- och restaurangskolan, Kantarellen, Käringsundsbyn, Ytternäs skola, polishuset och musikinstitutet nämnas. Listan är lång.
– Lantmannaskolan var extra rolig eftersom Stig växte upp på gården, i huset som blev södra lärarbostaden, säger Myrielle.
När en tävling utlystes i mitten av 1990-talet, för en ny självstyrelseplats framför landskapsregering och lagting, kastade sig Stig och Myrielle in i kampen.
– Vi beslutade oss för att delta på söndag kväll och jobbade oavbrutet med förslaget fram till på tisdagen då deadline var.
Deras idé om ett öppet, dekorativt och tydligt torg med bågar och vattenspel vann.
– Vi döpte förslaget till classic som jag tycker passar perfekt. Jag tycker platsen är en riktig pärla.
Planeringschef
Åren 1971-80 var Stig regionplaneringschef för dåvarande landskapsstyrelsen. Roger Jansson, som på den tiden bland annat var ordförande i landskapets ekonomiska råd, minns samarbetet med Stigs planeringsråd väl.
– Stigs åländska generalplan var till stor nytta för hela landskapet.
1972 ritade och byggde Stig och Myrielle sitt eget hus på Neptunigatan och passade på att förverkliga sina ideal för en modern bostad med plats för både familj och kontor.
– Det är ett flexibelt hus med fria ytor och öppen planlösning. Fönstren är stora för att skapa kontakt mellan ute och inne.
Kulturintresserad
Familjen var kulturintresserad och frankofil. Myrielle härstammar från Neuchâtel i den fransktalande delen av Schweiz och familjen såg till att göra åtminstone två resor till franskspråkiga länder per år, gärna för att åka skidor.
– På våra resor besökte vi alltid arkitekturmuseer och intressanta byggnader, säger sonen Jannik som minns sin pappa som positiv, lekfull och givmild. Och lika envis som beslutsam.
– Han gjorde skattjakter med tecknade ledtrådar som han gömde i huset. Och han älskade limerickar.
Stig seglade gärna, oftast tillsammans med Torbjörn Biskop. Stig var ordförande i Ålands konstförening och medlem i Lions Club Mariehamn i över 50 år.
– Han tecknade en hel del. Gjorde bland annat vykort åt posten. Och han tyckte mycket om snickra i sin snickarbod i källaren. Det brukade hans barnbarn prata om, att han snickrade så mycket, säger Jannik.
Stig Svahnström begravningsgudstjänst äger rum i morgon lördag. Han sörjs närmast av hustru Myrielle, sönerna Christian, med hustru Ann-Marie och dottern Daniella, och Jannik med hustru Johanna och barnen Filip, Christoffer och Valérie.
Ett urval byggnader ritade av Stig och Myrielle SvahnströmVilla Dahlman, Mariegatan 1959Villa Sundblom, Lökskär 1962Villa Lindberg, Ringvägen 1963Villa Sölgén, Ringvägen 1964Käringsundsbyn 1966-Villa Rönnqvist, Ringvägen 1967S:t Mårtens kyrka 1968Villa Svahnström, Neptunigatan 1971Röda Korsgården 1970-76Andelsbankens hyreshus 1972S:t Mårtens prästgård 1974Västernäs skola (numera Ytternäs skola) 1976Godby högstadium 1976Ålands Ömsesidiga 1977Marstads flerfamiljshus i Västernäs 1979-Kyrkby högstadium 1980Bilbesiktningen 1981Andelsbanken 1984-86Polishuset 1985Ålands kraftverk 1985 Lantmannaskolan 1985Radiohuset 1985Hotell & restaurangskolan 1988-89Godby Idrottshall 1988Spar-in-West 1989Kyrkby högstadium 1991Mariehamns prästgård 1994Musikinstitutet 1995Handelsläroverket 1996Självstyrelseparken 1997Kumlinge skola 1996-2000Villa Clemes, Norragatan, 2001
Petter Lobråten