Ålandstidningen skrev om Pierre Dönnes arbete med att hitta ett vaccin mot corona redan i mars. Då hoppades han hitta ett läkemedelsföretag att samarbeta med. Nu har han hittat samarbetspartners, men inte i bolagsvärlden utan i den akademiska.
Tillsammans med forskare från Uppsala universitet, Kungliga tekniska högskolan (KTH) och SciLife Lab gör man ett försök att hitta ett vaccin som ska fungera för patienter med nedsatt immunförsvar.
– SciLife Lab är ett av Nordens största centra för biomedicinsk forskning, säger Pierre Dönnes.
Organisationen har fått medel för att forska kring coronaviruset från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.
– Det är ganska tidigt i samarbetet än, i torsdags fick vi reda på att vi fått finansiering för att göra tester. Vi har inte haft det första projektmötet ännu, utan ska ha det i veckan.
Bättre möjligheter
Pierre Dönnes berättar att möjligheterna att hitta fram till ett vaccin blir större genom samarbetet.
– De här grupperna är från akademin, och ska man få fram ett vaccin utan att vara ett läkemedelsbolag måste man jobba i nätverk med grupper som är experter.
Många forskare arbetar för närvarande med att hitta ett vaccin mot coronasmittan som lamslagit stora delar av världen. För den som finner en lösning finns möjligheterna till stora inkomster.
Är det ett rejs för att vara först eller är det i första hand ett samarbete för att hitta ett vaccin?
– Det är nog ganska blandat. Det finns läkemedelsbolag som är ute efter att vara först för att det vore bra för dem. Inom forskarvärlden är det ganska många som vill vara öppna med sina resultat och dela med sig.
Pierre Dönnes projekt hör till den senare gruppen.
– Det är öppnare av naturen, målet är inte att ta patent och sälja, utan att komma fram till något som fungerar och att dela med sig av resultaten.
Speciellt vaccin
Regeringar, EU och privata finansiärer har öppnat plånböckerna för att finansiera studier kring coronaviruset. Pierre Dönnes och hans samarbetspartners jobbar med ett specialiserat vaccin för en mindre grupp människor.
– Med ett vanligt vaccin får man antikroppar och så klarar kroppens eget immunsystem av att försvara sig. Sedan finns de de som har ett svagare immunsystem, och för dem är vårt vaccin intressant. Det är ett speciellt sätt att få in vacciner i de immunceller som det måste till.
I och med att världen drabbats så hårt av pandemin har också coronaforskningen fått lite av en gräddfil genom testförfarandena.
– Så är det absolut. De projekt som testats på människor har gått framåt jättesnabbt. Myndigheterna är snabba att godkänna tester, och handläggningstiderna är väldigt korta.
Vill ha säkert vaccin
Samtidigt vill Pierre Dönnes och andra forskare vara säkra på att det vaccin som sist och slutligen släpps ut till patienterna är säkert.
– Den svåra biten är, som alltid när man jobbar med läkemedel, säkerheten. Att alltid ha en balans mellan effekten man är ute efter och de toxiska effekterna, biverkningarna helt enkelt. För vissa läkemedel, som Alvedon, tillåter man ganska få biverkningar. Men viss cancerbehandling till exempel är hård mot kroppen, men man tillåter det för att lyckas behandlingen så överlever man.
När det gäller ett vaccin som av allt att döma kommer att spridas till väldigt många människor är det åt ”Alvedonhållet” man tittar.
– I ett vaccin vill det till att det inte kommer några biverkningar när man sätter ut det på marknaden, som med narkolepsi vid svininfluensan. Samtidigt ska man inte måla upp skräckscenarier. Om man tänker på alla vacciner ända från smittkopporna så har de räddat otroligt många människor.
Pierre Dönnes tror dock att det kommer dröja ett tag innan ett vaccin mot coronasmittan är tillgängligt.
– Jag tror att det tar ett, ett och ett halvt år. Det handlar mycket om säkerhetsstudierna, vissa saker ser man inte förrän efter en tid.
Jonas Bladh