Skabben bland rävar har ökat den senaste tiden. Främst beror det på att stammen har blivit större och därmed ökar också risken att smittan förs vidare.
Nu befarar Robin Juslin, vikarierande jakthandläggare, att ett nytt stort utbrott kan inträffa.
DJUR Under 1980-talet var det ett stort skabbutbrott i hela Norden. På Åland var det så kraftigt att rävstammen nästan försvann.
Nu finns risken att det kan bli ett liknande scenario. Den senaste tiden har allt fler rävar på Åland påträffats med skabb, säger Robin Juslin, som är vikarierande jakthandläggare vid landskapsregeringen.
-Egentligen är det naturligt. Rävstammen är större i år än tidigare och ju tätare rävstam desto mer skabb eftersom de då sprider smittan till varandra snabbare.
Det beror helt enkelt på att de träffas oftare. Finns det ett visst antal rävar inom en begränsad yta är risken för ett utbrott större.
-Jag vet inte de exakta siffrorna för ett skabbutbrott men man säger till exempel att det inte kan bli en rabiesepidemi om det är färre än åtta rävar per hektar, säger han som exempel.
Är det färre rävar hinner de nämligen inte sprida det vidare till nästa värd innan de själva har dött av det.
Färre rådjur, fler rävar
Orsaken till att rävarna har ökat tror Robin Juslin beror på att de haft extra mycket mat de senaste kalla vintrarna. De klarar sig nämligen bättre när det är kallt.
-Många rådjur har dött i skogarna och då har de haft extra mycket mat och får därmed fler ungar. De gynnas nästan av att rådjur och andra djur har det svårt.
Läs mer i dagens tidning.
Matilda Andersson