Nästan 90 procent av Finlands utrikeshandel av frakttransporter bedrivs till sjöss. Det skriver sjöfartens arbetsmarknadsorganisationer i Finland som vill trygga kontinuiteten i sjötransporterna under det undantagstillstånd som gäller i samband med coronakrisen.
Sjöfartens arbetsmarknadsorganisationer rekommenderar rederierna att komma överens om anpassade kostnadsnivåer i sina samarbetsförhandlingar för att anpassa sig till den stagnerade marknaden och säkerställa arbetsplatserna på fartygen.
– Coronaviruset är ett hårt slag mot den finländska sjöfarten. Passagerartrafiken ser en stor förlust nu i och med att folk inte har möjlighet eller vill åka på kryssning. Finland är helt beroende av sjöfarten för att få tillgång till mediciner och livsmedel och avsikten är att vår försörjningsberedskap ska hållas uppe, säger Robert Nyman, verksamhetsledare för Finlands maskinbefälsförbund.
Lån med statsgaranti
Organisationerna ber också statsmakten att trygga rederiernas tillgång till lånefinansiering med statsgaranti och att sjötrafiken upprätthålls genom Försörjningsberedskapscentralens arrangemang.
”Fartygens farleds- och hamnavgifter bör återbetalas och avvecklas. Dessutom bör myndigheterna omedelbart förlänga ansöknings- och giltighetstider för sjöfararnas yrkesbehörigheter”, skriver man i pressmeddelandet.
Hurdan beredskap har man för att hantera en sådan här diskussion?
– Jag kan inte säga hurdan beredskap rederierna har, men de flesta har förstås tagits på sängen med det här, både i Finland och runtom i världen. Det är knappast någon som har beredskap för att hantera den här situationen. Inom de flesta näringar kommer både företag och löntagare att drabbas ekonomiskt.
Jorunn Lavonius