Det högtidliga firande inleds på historisk mark i Kastelholms slott i Sund, där tal av föreningens ordförande Erik Lindholm och lektor Dan Nordman samt sång av sopranen Sara Alm med ackompanjemang av Eva-Helena Hansen står på programmet. Därefter väntar middag i Smakbyn.
– Allsvensk samling instiftades 1923, men tanken föddes 1922 när det var den stora sångfesten på Åland, säger Gun Holmström medan gästerna anländer till Kastelholm.
Föreningen hade under ett par decennier många medlemmar. Men efter kriget minskade både aktiviteten och medlemsantalet.
– 1995 tog Borghill Lindholm tag i saken och föreningen fick en nystart.
Ett kulturellt hemland
Föreningen arbetar för det svenska språket och svensk kultur på Åland, säger Gun Holmström.
– Språket är viktigt för oss, kanske mer nu än tidigare.
Erik Lindholm gör en liknande reflektion under sitt välkomsttal.
– Svenska språkets ställning i Finland är inte så stark i dag. Det finns problem och kommunikationen med myndigheter i Finland fungerar lite si och så, säger han och hoppas att föreningen ska kunna jobba för att vara en god förebild.
Dan Nordman talar sedan om ålänningarnas relation till Sverige, med start i 1808-1809 års krig då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Åland gick från att ligga mitt i det svenska riket till att bli det ryska rikets yttersta utpost mot väst. En enorm förändring för ålänningarna, säger Dan Nordman.
Han redogör sedan för händelser som ledde fram till den åländska självstyrelsens uppkomst, innan han landar i nutid.
– Även om vi inte är svenska medborgare, som våra förfäder hoppades, känns Sverige som ett kulturellt hemland för väldigt många ålänningar, säger han.
”Mer svensk”
Allsvensk samling är en lokalavdelning till den svenska föreningen Sverigekontakt, som arbetar för att främja intresset för det svenska språket och svensk kultur utomlands. På grund av det åländska hundraårsjubileet har Sverigekontakt förlagt sitt årsmöte till Åland och man deltar även i lördagens firande.
Föreningens ordförande är Bo Ralph, professor emeritus i nordiska språk samt ledamot av Svenska Akademien. Han säger att det är spännande att det finns ett område utanför Sverige där svenska är det dominerande språket.
– På Åland talar man en svenska som är betydligt mer svensk, tycker vi, än finlandssvenskan. Finlandssvenskans säregna drag är ofta ålderdomliga, säger han.