Enligt de åländska torskfiskebåtarna ska bristen på torsk ha överdrivits.
-De säger att forskarna inte kan fiska, säger Fredrik Lundberg, verksamhetsledare för föreningen Ålands fiskare.
FISK Det är inte så många åländska fiskare som fiskar torsk. Därför berörs inte Åland i så stor utsträckning av torskbojkotten, säger Ålands fiskares verksamhetsledare Fredrik Lundberg.
-Det finns bara två, en stor trålare och en garnbåt, och de fiskar främst i södra Östersjön.
Enligt dem ska bristen på torsken ha överdrivits en aning.
-De säger att det finns bra med fisk i vattnet och att forskarna gör fel när de fiskar.
Helt fel har forskarna dock inte. Fredrik Lundberg säger att under den stora toppen med torsk under 1980-talet fanns betydligt mer torsk. Så att torsken har minskat är ett faktum.
-Då var det ett stort fisketryck på torsken och den försvann abrupt från Åland på grund av överfiske. Så man vet ju vad som kan hända.
Större bestånd
Den största bristen på torsk är enligt Världsnaturfonden inte i Östersjön, även om det finns ett minskat bestånd här. I Västerhavet, på västra sidan av Sverige, hittades inte ett enda torskyngel när forskarna provfiskade, berättar Fredrik Lundberg.
-I Östersjön är beståndet lite större.
Minska kapaciteten
Fredrik Lundberg tror att räddningen för torsken skulle vara att man tog bort storskaligheten inom fisket.
-Det har ju varit en enorm kapacitetsökning och fisket har effektiviserats. Man borde gå tillbaks till det gamla "naturliga uttaget" då mindre båtar fiskade och då nyttan gick till de små fiskesamhällena.
Då skulle torsken få en chans att återhämta sig, tror han, eftersom kapaciteten minskar.
-Får torsken mer utrymme kanske beståndet kan växa och den kan komma tillbaka upp till Åland. Nu för tiden är det sällan man får en torsk, säger Fredrik Lundberg.
Matilda Andersson