Det förekommer många åländska företag i den så kallade protestlistan, den offentliga förteckning över företag med betalningssvårigheter som produceras av olika analysföretag. Listan publiceras av affärstidningarna och i Officiella tidningen samt på nätet.
De senaste tre månaderna har omkring 60 nya protester publicerats gällande ett 20-tal åländska företag. Det är ovanligt många. Några är återkommande och vissa verkar ha satt i system att inte betala skatter, eftersom nya jämnstora poster dyker upp varje månad. Bland noteringarna finns även mindre företag där någon enstaka privat faktura blivit obetald.
– Jag har inte märkt något speciellt bland våra kunder. Överlag är åländska företag välskötta, men de ändrade skatterutinerna kan ha en viss inverkan. Skattebesluten kommer numera tidigare på året och restskatterna förfaller på hösten i stället för i december och februari, säger vd Jan Kangashaka på Ålands Företagsbyrå.
”Inte ovanligt många”
– Vi tror inte att de ändrade beskattningsrutinerna är orsaken till de skatteskulder som publiceras. Det är på riksnivå inte heller ovanligt många kunder som haft betalningssvårigheter de senaste tre månader, säger överinspektör Antti Heikonen på Skatteförvaltningens indrivningsenhet.
Han förklarar att kunder med obetalda mervärdesskatter, förskottsinnehållningar och arbetsgivares sjukförsäkringspremier först får en betalningsuppmaning.
– Skulderna publiceras på protestlistan följande månad, ifall de inte har betalats senast på förfallodagen i betalningsuppmaningen och det sammanlagda beloppet uppgår till minst 15.000 euro.
Förfaller snabbare
En annan orsak till att företagens kassor blivit ansträngda kan vara inkomstregisterreformen för ett år sedan. Bolag som betalar arbetspensionspremier för anställda kunde tidigare betala premierna enligt en individuell plan. På så sätt kunde utgifterna styras efter kassaflödet och premiesumman för helåret jämnades ut i mars året efter.
Nu redovisas lönesumman inom fem dagar från utbetalning och försäkringsbolaget får uppgifterna direkt från inkomstregistret. Faktureringen sker därmed snabbare och utan hänsyn till säsongsvariationer.
– Att flexibiliteten i pensionspremierna minskat kan ha en viss inverkan, men jag har uppfattningen att åtminstone Pensions-Alandia blev hårdare de sista åren. För företag som växer kommer dock de verkliga kostnaderna mycket snabbare nu, konstaterar Jan Kangashaka.
Jonny Mattsson