På onsdag överräcker föräldrar till barn med neuropsykiatriska diagnoser en namnlista till landskapsregeringens utbildningsminister i hopp om att det ska etableras ett resurscenter och en resursskola för barnen. 672 personer har skrivit på listan – men frågan har varit på tapeten förut.
– Vi vill att det ska finnas ett interkommunalt resurscenter och en resursskola för barn med särskilda behov. Det här är en fråga som varit aktuell ganska länge, berättar Henrik Lagerberg som ordförande för Ålands handikappförbund.
Frågan diskuterades år 2017 i restaurangskolan. Dåvarande utbildningsminister Tony Asumaa avsatte pengar för att jobba vidare med frågan men kommunerna var inte intresserade, menar Henrik Lagerberg.
Han tycker att barn med psykiatriska funktionsnedsättningar inte får den hjälp de behöver i grundskolan i dagens läge.
– En del av de diagnostiserade barnen är ganska utmanande och många som jobbar i skolorna har inte rätt utbildning att hantera dem. Tanken är att man ska kunna samla resurser för att erbjuda undervisning som är anpassad till individens förutsättningar.
Vill få till stånd en utredning
I ett resurscentrum skulle till exempel skolpsykologer kunna verka gemensamt i stället för att vara anställda ute i de olika skolorna.
– Om man samlar alla resurser i ett center kan eleverna gå där under en viss period och sedan komma tillbaka till sin kommunala skola. En del av eleverna är skolvägrare och det krävs specialinsatser för att fånga upp dem.
Enligt Henrik Lagerberg har man ansökt om pengar för en utredning av hur många barn på Åland som har en neuropsykiatrisk diagnos, men fått avslag. Nu hoppas han att landskapsregeringen ska genomföra en utredning.
– Vi vill minska på utanförskapet och se till att alla elever får möjlighet till ett slutbetyg från grundskolan. I fjol fick 6 elever ett skiljebetyg från grundskolan, vilket innebär att de inte är behöriga för gymnasiet. Det är viktigt att upptäcka barnen i rätt tid så att man kan sätta in rätt insatser.
Jorunn Lavonius