Åland är föreningstätt och många är involverade i föreningslivet. Men för många inflyttade är det inte självklart att hitta till dem och ålänningarna kan alltid bli fler.
Arrangörer för föreningsmässan är förutom Ålands näringsliv Mariehamns stad, Kompassen och Folkhälsan på Åland.
– Vi arbetar alla med integration på olika sätt och vet att tredje sektorn spelar en stor roll i det åländska samhället. Vi började fundera hur man kan hjälpa inflyttade att komma i kontakt med föreningar då många inte känner sig så säkra i sina svenskkunskaper, säger Victoria Olsson som är projektledare för ESF-projektet ”Vi välkomnar fler”.
Hon säger att hennes erfarenhet är att många som flyttat till Åland inte inser att föreningslivet är lika mycket till för vuxna som för barn.
Som nyinflyttad saknas ofta naturliga nätverk.
– Det kommer ganska ofta inflyttade hit till Kompassen och frågar vilka vägar man kan hitta nya vänner och kontakter. Ibland kommer också ålänningar och ställer liknande frågor, säger Catalina Nica, som är informatör på Kompassen.
Idrott, kultur och partier
Totalt är det 43 föreningar som ställer ut på mässan. Allt från idrottssektorn, kulturlivet och politiska partier finns representerade.
– Den här mässa är analog och den ska handla om mötet mellan individer. Besökarna ska bli introducerade till utbudet, säger Sofie Roxbäck som är integrationssamordnare vid Mariehamns stad.
Finns det inte risk att de politiska partierna tar över så här i valtider?
– Nej det är inget program på någon scen där det hålls tal eller så och partierna står samlade på ett ställe. Och det är viktigt för demokratin att partierna finns representerade, säger Sofie Roxbäck.
På mässan finns mycket barnaktiviteter och studerande från Ålands Yrkesgymnasium hjälper till när det gäller arrangemangen för just barn.
Arrangörerna säger att de har hört att många är på väg.
– Jag vill betona att mässan är för alla ålänningar, oavsett bakgrund, säger Mikaela Johansson, barn- och ungdomskoordinator på Folkhälsan.
Mässan på lördag pågår mellan klockan 10 och 16 och finansieras av EU-medel, ur ESF-projektets budget.