Polishuset ska renoveras men det har flyttats fram, nu senast från våren 2018 till hösten 2018. Byggandet av geriatriska kliniken vid ÅHS har också skjutits upp sedan beslut om en ombyggnad togs i maj 2013. Nu är förhoppningen att byggföretagen ska kunna ge anbud nästa sommar. Renoveringen av Vårdöbron stod stilla i nästan tre år. Pommerndockan har dragit ut på tiden och bygget kom i gång senare än tänkt.
Det här och flera liknande fall gör att byggbranschen drabbas hårt. Allbygg har i dagarna tvingats permittera fyra personer och ytterligare en tjänst är vakant efter en naturlig avgång.
Någon uppsägning handlar det inte om utan förhoppningen är att de fyra ska återtas i arbete.
– Det kommer helt enkelt inte ut så många jobb, så det blir ett brejk nu, säger Bror-Erik Blomqvist.
Och till stor del handlar det här om att byggen skjuts upp, menar han.
– Det är bara besvär och framskjutningar hela tiden, vilket också budgetdebatten i veckan påvisade med sämre skatteintäkter och att företagen går sämre.
Ett annat av Ålands största byggföretag, Eriksson Bygg Ab, har precis fått i gång flera byggprojekt, men även de har fått vänta, exempelvis på Vårdöbron och Pommerndockan.
– Om du hade frågat för ett halvår sedan skulle jag ha sagt att vi var nära att permittera, säger Örjan Eriksson, vd på Eriksson Bygg Ab.
Personal utifrån
Många av de som Ålandstidningen har pratat med säger att 2018 ska bli ett bra år. Flera projekt ska då enligt plan komma i gång. Men risken finns att även det slår hårt mot byggföretagen.
– Om ungefär åtta månader kommer det i gång igen. Det ska byggas flera privata hyreshus och geriatriska kliniken och polishuset är också planerat till då. Men problemet är att projekten ligger så nära varandra att konkurrensen blir större. Om personalen inte räcker till måste det tas in utifrån och då försvinner skattepengar från Åland, säger Örjan Eriksson.
Mikael Fagerlund, vd på Åland bygg Ab, upplever liksom de andra att marknaden är svajig.
– Det har varit upp och ner sedan 2008-2009. Förut upplevde vi att det var en jämn ström av projekt. Vi har haft flera år där vi har haft mycket projekt. Men prisbilden är väldigt låg nu.
– Vi har räknat på flera anbud på senaste tiden och det är mycket låga priser. Tack vare att vi har haft jobb tidigare så har det varit okej för oss men det är oroande när konkurrensen är så hård, säger Mikael Fagerlund som håller med om att det är problematiskt när många jobb kommer samtidigt.
– Går proppen ur måste man ta in folk utifrån, säger Mikael Fagerlund.
I stället skulle byggföretagen vilja att projekten planerades in bättre, så att de inte slår ut varandra.
– Det vore bättre om de skulle komma i gång nu när priserna är låga, det vore dessutom bra för arbetskraften, säger Örjan Eriksson.
Fastighetsverket: Vi tar initiativ till samarbete
För att undvika att alla byggprojekt inträffar samtidigt efterlyser byggföretagen ett bättre samarbete mellan exempelvis landskapet och kommunerna.
– Det är lite tråkigt att landskapet och komunerna inte kan samordna sina arbeten. Just nu är det inget landskapsbygge på gång och de har inte fått i gång exempelvis sjukhuset och polishuset, säger Örjan Erksson, vd på Eriksson Bygg Ab.
– Både kommuner och landskapet borde planera så att man kan bygga när det är färre projekt på gång och det finns chans till bra priser. Det vore bra om landskapet planerade fram nybyggnad, renoveringar och underhåll i förväg. Då skulle icke akuta projekt sedan läggas ut på marknaden när det uppstår stiltje. Det skulle inte göra något om planeringen är utförd några år tidigare, säger Mikael Fagerlund, vd på Åland bygg Ab.
Förhoppningar finns att det blir bättre efter kommunsammanslagningen.
– Det kanske gör att kommunerna får en bättre överblick, då kanske man kan samsas lite så att allt inte kommer på samma gång. Som det är nu kanske de bara får in ett anbud om allt sker samtidigt och företagen har mycket att göra, säger Mikael Fagerlund.
Anordna träff
När Ålandstidningen pratar med Stefan Rumander, vd på Fastighetsverket, säger han att han förstår problematiken.
– Tanken du väcker är att vi som stor aktör kan anordna en träff och se över planeringen för åren framåt.
Fastighetsverket har under året haft två träffar med konsulter inom den åländska byggbranschen, dessa möten har samlat ett 30-tal personer varje gång och syftet har varit att få feedback på verkets sätt att arbeta och vad som kan göras gemensamt framåt.
– Vi vill arbeta för ett livskraftigt konsultkluster inom byggnadsbranschen på Åland. Det ligger både i vårt egenintresse och i vårt uppdrag.
– Det kan jag på rak arm säga att samordna de offentliga byggherrarna absolut också är någonting vi kan göra, att samarbeta och se över hur det offentliga Åland planerar att ge ut större byggprojekt på marknaden.
Underhåll
När det gäller polishuset som ska renoveras säger Stefan Rumander att arbetet med projekteringen går framåt och att man räknar med att komma i gång under hösten 2018. Geriatriska kliniken på ÅHS ligger längre fram i tiden.
Dessutom är flera av Fastighetsverkets fastigheter i stort behov av underhåll.
– Det rör sig om underhåll för relativt stora summor, vi räknar med att bjuda ut underhållsarbeten för mellan 3 och 4 miljoner euro nästa år.
Underhåll som ska göras är bland annat takbyten, ventilationsrenoveringar och fasaden på högskolans hus på Navigationsskolegränd.
– Planerat underhåll är en stor del av de byggprojekt vi lägger ut, och här har vi en eftersläpning av underhåll både på skolor och inom ÅHS:s fastigheter.
Petra Dahlgren