DET KNORRAS rejält inom Crosskey just nu. 20 tjänster ska bort, och detta sker inte alldeles smärtfritt. När Ålandstidningen intervjuade de fackliga förtroendemännen i lördags talade de om indirekta hot och att arbetsgivaren kör över de anställda.
På sätt och vis är det lätt att förstå denna ilska. Crosskey går fortsättningsvis med vinst och har fram tills för bara ett år sedan levererat rekordresultat på rekordresultat.
Om ett företag går med förlust en längre tid är det lättare för de anställda att acceptera att företaget måste spara. Men Crosskey går inte med förlust. Faktum är att Crosskey är den enda delen av Ålandsbanken, förutom bankverksamheten på Åland, som inte går med förlust just nu.
Och visst, de tidigare årens rekordvinster är borta. Men dessa försvann väldigt nyligen. Dessutom finns det flera frågetecken kring varför Crosskey egentligen går sämre nu än för ett år sedan. Eller snarare: Om Crosskey egentligen går så mycket sämre överhuvudtaget?
DET ÄR rätt intressant att läsa vad Ålandsbanken skrivit om dotterbolaget i sina bokslut genom åren. Kort sagt har man fram tills för bara några månader sedan inte sett ett enda mikroskopiskt orosmoln på himlen.
När finanskrisen slog till valde Crosskey medvetet att expandera. Den ”overkliga” tillväxt vd Thomas Lundberg nu pratar om ägde rum under 2009 och 2010. Både i årsredovisningen för 2008 och 2009 argumenterade man för att Crosskey faktiskt gynnades av den ekonomiska krisen.
Bankkunderna valde att i större utsträckning vända sig till utmanarbanker, det vill säga Crosskeys kunder. Så sent som för två år sedan skrev man även att ”finanskrisen har för företagets del synts i form av en ökad orderingång”.
Den första gången man överhuvudtaget antydde något om att Crosskey inte längre gick som tåget var i april i år, då man skrev att bankerna börjat se över sina kostnader och satsar mindre på nyinvesteringar.
FRÅGAN ÄR hur stor del av Crosskeys försämrade resultat som faktiskt kan förklaras med att de externa kunderna börjat hålla hårdare i pengarna.
Ålandsbanken är fortfarande en av Crosskeys viktigaste kunder. En förklaring till varför siffrorna helt plötsligt ser så mycket sämre ut för Crosskey kan mycket väl vara att moderbolaget inte betalar lika generöst för Crosskeys tjänster längre.
Det vill säga, att man genom en annan intern prissättning helt plötsligt fått Ålandsbankens siffror att se bättre ut på Crosskeys bekostnad. Jämfört med i fjol har samtliga delar av Ålandsbanken minskat sina kostnader kraftigt, utom just Crosskey.
Faktum är att Crosskey inte förlorat en enda stor kund sedan guldåren, som alltså varade fram tills i år. Och kan verkligen det faktum att några av kunderna ”ser över sina kostnader” innebära ett intäktsras på fyra miljoner euro på nio månader? Det låter osannolikt.
Och är det en slump att denna faktiska eller imaginära nedgång inleddes i princip samtidigt som Carita Weiss slutade som vd för Crosskey?
ALLT DETTA är förstås bara spekulationer. Och om Crosskeys ägare anser att man måste se över personalstyrkan är det säkert ett klokt beslut. Men klart är att Crosskey på rekordtid gått från ett företag med stora tillväxtambitioner till något helt annat.
När Thomas Lundberg tillträdde som vd sa han att ”bolaget vuxit kraftigt de senaste åren” och att han ”ser en stor tillväxtpotential även i framtiden”. Han rekryterades och tackade ja till att leda ett tillväxtföretag. Nu sitter han helt plötsligt och rattar något helt annat. Så i likhet med facken kan han nog inte vara helt nöjd med det som händer just nu.
Ålandstidningen