Landsväg 2, eller Nya Godbyvägen som fler känner den som, är en av Ålands mest trafikerade vägar. Under 1980-talet byggdes vägsträckan ut i etapper, men sedan vägen anlades har det bara gjorts mindre justeringar. Under samma tid har befolkningen ökat med 10.000 personer och turisterna blivit fler.
De nuvarande trafiklösningarna är alltså inte anpassade till dagens ökade trafikflöden, och behöver göras mer effektiva och trafiksäkra. Syftet med förstudien är bland annat att kartlägga och analysera vilka brister som finns i dag.
– Vi presenterar hur förutsättningarna ser ut, säger Elin Roselius, trafikingenjör vid landskapsregeringens vägnätsbyrå.
Vägsträckningen behålls
I förstudien, som bygger vidare på en trafikutredning som gjordes för några år sedan, har konsultfirman WSP Advisory tittat på den tio kilometer långa sträckan mellan Dalkarby i Jomala och Godby i Finström. Den gamla utredningen har kompletterats med information om bland annat buller, dagvatten, miljö och natur, fornminnen och kulturmiljö.
Fokus har särskilt legat på korsningarna, som är åtta till antalet. Mest angelägna att åtgärda ur trafiksäkerhets- och kapacitetssynpunkt är ÅCA-korsningen och Björsbykorsningen.
– Vi har däremot inte tittat så mycket på linjeföringen i sig, med stor sannolikhet kommer vägen i framtiden att vara där den är i dag, säger Elin Roselius.
Mätningar genomförda
I fjol gjordes trafikmätningar i direkt anslutning till de åtta korsningspunkterna.
Mätningarna visar att det passerar cirka 7.000 fordon per dygn längs vägen och att den tunga trafiken står för mellan 8-12 procent av dessa. Trafikmätningarna visar också en annan sak – trafikanterna anpassar sig till hastighetsbegränsningarna förutom på 70-sträckorna där många trycker för hårt på gasen. Allra hårdast kör folk i Ingbybacken, där hela 15 procent av trafikanterna kör minst 100 kilometer i timmen. Vid Ingbybacken sker också fler omkörnings- och mötesolyckor än på andra delar av vägen.
Förslag på åtgärder
En rad generella åtgärdsförslag läggs fram för hela sträckan. Det handlar om räfflade vägrenar och mittlinjer, fartkameror (det skulle kräva en lagändring först) och en temporär hastighetsbegränsning på 80 kilometer i timmen längs hela vägen tills det att ett mitträcke är på plats. På platser där det är omkörningsrelaterade problem kunde omkörningsfält anläggas.
Förutsättningarna för att åtgärda kapacitetsproblem i korsningarna är goda, enligt studien. De kan till exempel byggas om eller minskas ned till sex eller sju stycken, och Björsby- och ÅCA-korsningarna skulle också kunna ersättas med rondeller.
Hör kommunerna
Förstudien, som Elin Roselius beskriver som ett arbetsdokument, ger ett underlag för beslut om projektet ska drivas vidare eller inte.
Studien har skickats på samråd till kommunerna Jomala, Finström, Geta, Saltvik, Sund, Vårdö, Kumlinge och Brändö men även till flera av landskapsregeringens byråer. Den ska också kompletteras med en riskanalys innan den fastställs.
– Vi vill dels säkerställa att det inte finns några direkta felaktigheter i studien eller att något saknas, dels att sakkunniga och berörda kommuner ska ha möjlighet att lämna synpunkter i ett väldigt tidigt skede av processen. I nästa fas, programskedet, går vi sedan in och väljer vilka åtgärder vi vill jobba vidare med.
Ett framtidsscenario där inget görs åt vägen skulle enligt förstudien leda till en ökad olycksrisk men också till längre väntetider vid korsningarna i takt med att trafikflödena blir allt större. Det skulle i sin tur resultera i att fler än i dag i stället valde att köra Godbyvägen, vilket skulle försvåra för busstrafiken där och även påverka de boende negativt.
Nya Godbyvägen
• Vägen är tio meter bred och har en 9,5 meter bred beläggning.
• På den aktuella vägsträckan finns åtta korsningpunkter där en eller två allmänna vägar ansluter till Nya Godbyvägen.
• Hastighetsbegränsningen är 90 kilometer i timmen förutom vid Björsby-, Ingby- och Norra Ämnäskorsningen. Vid dessa är begränsningen 70 kilometer i timmen.
• Räcken, belysning, vägmarkeringar och viltstängsel uppfyller inte dagens krav ställt i relation till hastighetsbegränsningen och trafikmängderna.
• Det rör sig om en tvåfältsväg, utan mötesseparering (mitträcke). Med dagens krav skulle möjligheter till mötesseparering ha byggts in.
• Varje år inträffar runt 25 viltolyckor på den aktuella sträckan.
• 79 bostadsfastigheter anses berörda av buller från vägen.
• Trafikflödena beräknas öka med 1-2 procent per år.
Källa: Förstudien om Nya Godbyvägen.
Åtta fokuspunkter lyfts fram i studien:
Några åtgärdsförslag
• Norra Svibyvägen/Klockargatan Gc-tunnel, fri högersväng eller eget körfält för högersvängande från Norra Svibyvägen
• Södersundavägen/St. Olofsväg (ÅCA-korsningen) Rondell i stället för korsning, bullerdämpande åtgärder.
• Karrbölevägen Ett separat vänstersvängkörfält, bullerskyddsvall och viltstängsel.
• Godbyvägen (Ingbybacken) Belysning i korsningen, förbjud vänstersväng från Godbyvägen mot Nya Godbyvägen och även vänstersväng från Nya Godbyvägen mot Godbyvägen.
• Andersbölevägen Belysning i korsningen, Godbyvägen passerar under Nya Godbyvägen. Ett annat alternativ är att korsningen tas bort.
• Björsbykorsningen Separata vänsterkörfält i båda riktningar, bygg om till en rondell, GC-tunnel under vägen.
• Södra Ämnäskorsningen Belysning och GC-tunnel.
• Norra Ämnäskorsningen Ersätt fyrvägskorsningen med två trevägskorsningar som har separata vänstersvängkörfält i båda riktningar. Bullerskyddsskärm och viltstängsel.