När Getas kommunstyrelse möttes förra veckan beslöt man att i skyndsam ordning söka om ett så kallat Särskilt landskapsstöd från landskapsregeringen (LR). Det var bråttom då möjligheten att söka sådana stöd försvinner i och med reformen av landskapsandelssystemet träder i kraft vid årsskiftet.
I underlaget till beslutet skriver kommundirektör Gustav Blomberg: ”Om landskapsandelarna och kommunalskatterna beräknas inkomma enligt budget för 2018 och ekonomiplan för 2019 och 2020 kommer Geta kommun antagligen att få likviditetsproblem 2019. De ekonomiska svårigheterna har sin grund i de mycket kraftigt sänkta landskapsandelarna till Geta kommun som landskapsregeringen beslutat om”.
Kommunstyrelsen ordförande, Camilla Andersson utvecklar.
– Vi klarar oss nästa år, men det nöter hål. Med det landskapsandelssystem som är beslutat har vi ingen chans att vara en egen kommun, inte med de uppgifter som åläggs oss.
Varför söker ni stödet nu, och inte det år pengarna tar slut, 2019?
– Därför att vi har så fruktansvärt stort investeringsbehov. Vi har sparat ganska mycket och länge, och nu börjar det knacka på. Vi skulle behöva bygga ut äldreomsorgen, just för att vi ska kunna spara pengar. Vi skulle behöva två rum till i stället för att nyttja Oasen.
Camilla Andersson räknar dessutom upp investeringsbehov i vägar, planering av bostadsområden och den nya branddepå som ska byggas för lånade pengar. Dessutom tvistar kommunen med landskapet om Dånöbron som är i dåligt skick. Landskapet menar att det är en kommunal bro och att reparationen ska bekostas av Geta, Geta vill att landskapet ska ta kostnaden.
– Det måste landskapet ta på sig. Kan man ha skärgårdstrafik till en holme utan invånare, Asterholma som ni (Ålandstidningen) skrev om, måste man väl kunna bygga en bro. Det är ju bofasta på Dånö, och jordbruk.
När Geta klubbade budgeten för 2018 valde kommunfullmäktige att behålla skatteöret oförändrat på 17,5 procent.
Borde ni inte ha höjt skatten?
– Jag var inte med på det mötet, hade jag varit det hade jag haft en avvikande åsikt. Men å andra sidan måste vi upp över 20 procent för att det ska bli pengar. Då skulle de som har pengar självklart flytta, man behöver ju bara flytta några meter för att få lägre skatt., säger Camilla Andersson.
Samtidigt som Geta ser krisen komma förs diskussionerna om ett samgående mellan Geta, Finström och Sund för fullt, och i utredningen sägs att den skulle kunna bli verklighet redan till 2019. Men Camilla Andersson ser inte det som räddningen.
– Jag tror inte ett dugg på 2019. Då tror jag mer på att det antingen blir Geta och Finström eller hela norra Åland.
– Ett KST (Kommunernas socialtjänst, red anm.) däremot, solidariskt finansierat, då tror jag att Geta skulle klara sig som egen kommun.
Hur ser du på chanserna att ni får stöd från LR?
– Jag tror inte att vi får något, det tror jag inte. De är ganska envisa i borgen. De kommer nog säga nej för att de inte tycker att vi ska ha mer pengar, helt enkelt.
Ska se man ansökan som en nödraket från Geta?
– Ja, det tycker jag att man ska göra. Läget är allvarligt.
Jonas Bladh