Personalen vid Geta skola är överens. En sammanslagning med daghemmet skulle försämra skolmiljön. Ändå är det den möjligheten kommunstyrelsen vill utreda.
DAGISKONFLIKT - Efter det att skolan byggdes ut finns inte så mycket kvar av skolgården. Tänk då om vi skulle klämma in dagisbarnen också. En tolvåring och en ettåring har totalt olika behov, säger Cremona Engström.
Hon är både suppleant i kommunstyrelsen sedan början av året och städerska på skolan. Där har hon varit anställd i tjugo år. Under den tiden har hennes fyra barn gått på skolan och hon är angelägen om att kommande elever och lärare ska få en bra skolmiljö. Det tror hon inte är möjligt om daghemmet skulle flytta in i skolans lokaler.
- Förut gick vi runt i oerhört trånga lokaler. Vi väntade så länge på den nya skolan och när den stod färdig var det ett stort lyft. Den är oerhört pedagogiskt uttänkt och lämpar sig väl för vår åldersintegrerade undervisning, säger hon.
Skolan lockar inflyttare
Men det är här som den stora stötestenen finns. Är skolan väldimensionerad eller överdimensionerad? Åsikterna skiftar. När Ålandstidningen besöker skolan är det tydligt att lokalerna är väl tilltagna. 20 elever skulle säkert klara sig fint på en mindre yta. Men det handlar inte bara om det. För många Getabor är skolan och daghemmet kommunens stolthet. Cremona Engström är en av dem som känner så.
- Skolan och daghemmet är kommunens bas. Vi har inget annat att locka med när vi ska locka hit inflyttare. Om skolmiljön försämras har vi inget att sätta emot, menar hon.
I Geta planeras nya egnahemstomter och ett nytt bostadsområde.
- Jag tänker inte bara på hur det ser ut idag. Om vi har ett mål med ökad inflyttning behöver eleverna ha lokaler att vistas i. Om daghemmet säljs kan vi inte få det tillbaka, fortsätter hon.
Frågan inte avgjord
Geta kommun har länge stretat med en kärv ekonomi. Gång på gång har landskapet fått skjuta till pengar. Med nya landskapsandelssystemet är det slut med det. Kommunen budgeterar med ett nollresultat i år och därför måste pengar sparas enligt kommunstyrelsens ordförande Ingvar Björling.
- Våra ekonomiska beräkningar visar att vi på sikt skulle spara 30.000 euro per år om dagisbarnen kunde flyttas till skolan. Det är ingen liten summa för en kommun som Geta, det motsvarar 0,75 i skatteöre.
Siffran kommer från en första utredning av en eventuell sammanslagning. Ansvarig arbetsgrupp kom fram till att det fanns utrymme i skolan och att projektet är ekonomiskt.
- Nu ska vi utreda nästa del, nämligen om det är pedagogiskt genomförbart och vad personalen tycker i frågan, förklarar Ingvar Björling.
Han understryker att det inte har tagits något beslut ännu. En arbetsgrupp har just utsetts för att genomföra utredningen.
Men på Geta skola finns känslan att beslutet redan är färdigt.
- Utgångspunkten för utredningen är att se över om en sammanslagning är möjlig. Kommunstyrelsen tycker att det är intressant ur ekonomisk synpunkt, de har inte brytt sig andra aspekter, säger Cremona Engström.
Samma miljö i tolv år
Marie-Louise Carlsson är förälder och bibliotekarie på Geta skola. Hon beskriver att personal kan komma att säga upp sig om projektet blir verklighet. Hon efterlyser en bättre information från kommunledningens sida.
- Jag tror att många föräldrar inte ens vet att något är på gång. Informationen är fruktansvärt dålig och de har inte frågat oss föräldrar vad vi tycker.
Hon är orolig för att den sammanslagning som ska utredas skulle vara hämmande för barnens utveckling.
- Min son börjar skolan till hösten, han är väldigt förväntansfull inför flytten. Tänk vad tråkigt det skulle vara för barnen att gå runt i samma lokaler i tolv år!
Hela personalen på Geta skola är eniga i frågan. En flytt skulle inte vara bra för eleverna.
Men på daghemmet ställer sig personalen däremot avvaktande. Föreståndare Camilla Andersson säger att självklart finns åsikter bland personalen.
- Men vi vill ge arbetsgruppen arbetsro och tänker inte uttala oss förrän någonting är klart. Bland vår personal har ingen hotat med att säga upp sig, berättar hon.
Tycker besparing behövs
Både skola och dagis ligger under Getas skolnämnd. Nämndens ordförande Trygve Sundblom är skeptisk till en sammanslagning.
- Skolnämnden tycker att frågan borde ha utretts med en bredare utgångspunkt eftersom det kan finnas andra förslag säger han.
För personlig del ser han inte att fördelarna överväger nackdelarna.
- Jag är inte övertygad om att de ekonomiska fördelarna är tillräckliga. Min åsikt är att man inte har sett på frågan tillräckligt djupt, beslutet får inte gå ut över barn och lärare, tycker han.
Kommunstyrelseordförande Ingvar Björling säger att han vet att frågan är en vattendelare i Geta.
- Just nu tycks det finnas en majoritet emot förslaget. Men de beter sig som att beslutet redan är fattat. Just nu utreder vi bara och det är onödigt att folk irriterar sig på saker som de inte behöver irritera sig på.
Kanske går det inte ens att sälja dagiset, kanske hittar man ingen bra lösning för skolgården, fortfarande kan mycket sätta stopp för förslaget förklarar han.
Han tillägger att det är viktigt att spara pengar.
- Hittills har vi sparat på underhåll av vägar och fastigheter, men det kan inte stå stilla hur länge som helst. Någonstans måste vi hitta pengarna.
Andra idéer bland personalen
Beslut i frågan fattas vid försommaren om allt går som planerat. Om dagiset inte flyttar till skolan behöver det renoveras för höga belopp. Å andra sidan måste skolan byggas om och anpassas efter dagisbarnens behov om de ska över dit.
- Och om vi en dag står med för trånga utrymmen igen kan vi inte bygga ut. Skolan är redan så stor som tomten tillåter, berättar Cremona Engström.
Hon och hennes kollegor i Geta hoppas att arbetsgruppen ska lyssna på deras vilja.
- Men kanske kunde vi istället flytta eftisbarnen hit, säger Anne-Gun Eklund, som arbetar i skolbespisningen.
Det tycks finnas fler idéer bland de som beslutet berör.
Tone Nordling