Efter stadsstyrelsens beslut att inte tillåta rivning av husen på de tomter där Dennis & Macke Ab vill bygga hotell och införa byggnads- och åtgärdandeförbud i centrum i väntan på en ny delgeneralplan har debatten varit mycket hård.Nu tar Moderaterna i stadsfullmäktige strid mot stadsstyrelsemajoritetens beslut och lämnar in två motioner till fullmäktige för att upphäva besluten. I mejl till de andra borgerliga partierna har man sökt stöd för motionerna.
I stadsstyrelsen röstade Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna för att ett förbud skulle införas. Moderaterna röstade emot. Obunden samlings Anders Holmberg förklarades jävig, och styrelsen beslöt att också Ålands framtids Birgitta Johansson var jävig. Omröstningen slutade 5–2 för ett förbud.
Sviktande stödNormalt skulle detta innebära att stadsstyrelsens förslag skulle klara också en omröstning i fullmäktige. Men såväl Centerns som Liberalernas grupper sviktar i stöd för sina styrelseledamöter.Stadsfullmäktigeledamoten Roger Nordlund (C) stöder inte beslutet.– Nej, det har blivit en olustig situation av det här. Min känsla är att gruppen lutar åt att stöda Moderaternas motion, men vi ska diskutera saken på ett möte på tisdag.
Liberalernas fullmäktigeledamot John Holmberg skrev tillsammans med partikollegan Mikael Staffas en insändare i måndagens Ålandstidningen där de båda kritiserade stadsstyrelsens beslut. John Holmberg kommer att rösta för att beslutet ändras.– Jag kommer att vara med på Moderaternas motion, ja. Jag har en annan åsikt än partiets styrelseledamöter.Finns det fler liberaler som kommer att rösta som du?– Jag vill bara tala för mig själv.
Får majoritetOm Moderaterna får med sig rösterna från Centern, Holmberg, Ålands framtid, Obunden samling och Åländsk demokrati vinner motionerna majoritet i fullmäktige och ärendet skickas tillbaka till stadsstyrelsen med uppmaningen att ändra beslutet.Roger Jansson är tydligt upprörd över stadsstyrelsens beslut som han menar går emot vad majoriteten i fullmäktige uttalat under en längre tid.– Det här blev ett slag i ansiktet på fullmäktiges majoritet som i ärende efter ärende propagerat för utveckling i staden, vi skrev till och med in det budgeten. Den känslan måste styrelsen ha haft med sig när man tog beslutet.
Roger Jansson är tydlig med vad som gäller för stadsstyrelsen i så fall. Ändra beslutet, annars ersätts ledamöterna med andra.– Ett: gör om gör rätt. Två: om ni inte gör det vet ni vad som kan hända. Samma kan också gälla vissa tjänstemän. Man ska känna det om man väljer att gå emot fullmäktigeviljan.
Hur viktig är den här frågan för Mariehamn?– Mycket. Tillräckligt med politiker har drivit den politik som gjort att vi är den kommun som är minst intressant att gå ihop med. Det borde vara tvärt om. Det är skandal att en majoritet tidigare drivit en sådan politik att Mariehamn är så fruktansvärt oattraktivt.
Roger Jansson är också kritisk till tjänstemännens agerande i allmänhet och stadsdirektören Barbara Heinonens i synnerhet.– Förr fanns det en viss politisk styrning av tjänstemännen, men efter att vi ändrat förvaltningsordningen har stadsdirektören fullt ansvar för tjänstemännen. Det innebär att stadsdirektören måste vara väldigt lyhörd.
Roger Jansson betonar att han är nöjd med Barbara Heinonens arbete i övrigt, men att det fallerat i den här frågan.– Det har fungerat väldigt bra, till exempel skötte hon omorganiseringen med bolagiseringarna med bravur. Men det har inte fungerat så väl i stadsplaneringsfrågorna.
Inget liknandeRoger Jansson har många år i stadspolitiken bakom sig, men en situation som den nu uppkomna har han inte varit med om.– Jag kan inte påminna mig något som liknar det här. Stadsstyrelsen brukar vara lyhörd för fullmäktiges vilja.
Hur har staden hamnat här?– I bland kan lojaliteterna bli starkare till styrelsen än till partierna.
Kan styrelsen sitta kvar om Moderaternas motion får majoritet?– Ja, om de ändrar beslutet.
Jonas Bladh