Sedan torkan sommaren 2018 har stora mängder skog skadats eller dödats av granbarkborre i Götaland och Svealand. Men 2024 blev ett efterlängtat trendbrott, tack vare årets förhållandevis svala och blöta sommar som missgynnade insekten. Den senaste inventeringen från Sveriges lantbruksuniversitet visar att skadorna på stående skog i år har minskat med 95 procent jämfört med rekordåret 2021.
Utvecklingen är likartad på Åland.
– Skadorna har minskat eftersom vi har mindre gamla granskogar och det främst är de som drabbas. Granbarkborren får inte lika lätt fäste i skötta ekonomiskogar, förklarar skogschef Oskar Qvarnström på Ålands skogsindustrier.
Han påpekar att landskapet har fällor ute och ser en klar minskning, även om årets resultat inte är klara.
Barkborrens skador dödar inte bara träden, utan försämrar även virkeskvaliteten, något som påverkar det ekonomiska utfallet för skogsägaren.
Risk för tallskador
Nästa hot mot skogen lurar bakom hörnet, eller i praktiken på andra sidan Skiftet.
– Vi har sett oförklarliga tallskador på några enstaka platser på Åland. Men i Åboland har man ganska stora problem med sjukdomar och insekter som angriper tallen, bland annat diplodia, en luftburen svampsjukdom. Eftersom tallskogen dominerar på Åland vore det allvarligt om den drabbades, säger Oskar Qvarnström.
Han uppmanar därför skogsägare och andra som upptäcker oförklarligt döda tallar att rapportera detta till skogsvårdsföreningen eller till de lokala skogsbolagen.
– Det här visar att det är bra att ha blandbestånd där även lövskog ingår, också för att det är vindsäkrare. Som helhet har vi dock ett bra läge här jämfört med södra Sverige.