Stadsstyrelsen tycker inte att grannarna vid Klintskogen har mycket att orda om när begravningsplatsen ska förstoras åt norr och väster.
- Om jag vore en av grannarna skulle jag nästan skämmas lite, säger Nina Lindfors (fs).
fakta
Planen för begravningsplatsen
– Den planerade utvidgningen är 6.158 kvadratmeter och ger plats för 801 nya gravar.
– Kapellvägens bredd minskas från 14 till 7 meter och förses med vändplan.
– Infart till gravplatsens parkering tillåts bara från korsningen mellan Kapellvägen och Grindmattesvägen.
– Gång- och cykelbanan som löper med den västra muren flyttas in närmare tomterna.
– Begravningskapellet K-märks.
– En ny mur som skyddar mot insyn byggs.
MARIEHAMN Sedan 2004 har det pågått en strid om hur begravningsplatsen i Mariehamn ska utvidgas. För utvidgas måste den, församlingarna har uppgett att gravplatsen kan vara full redan 2010.
Grannarna närmast utvidgningen åt norr och väster har protesterat mot att få begravningsplatsen för nära sina tomter. Församlingen anser att det kostar alldeles för mycket att utvidga österut.
I går åkte stadsstyrelsen till begravningsplatsen för att se med egna ögon hur gravgården kan utvidgas.
Stadsarkitekt Sirkka Wegelius går i spetsen och visar på kartan hur stor begravningsplatsen blir enligt förslaget.
Västerut handlar det om att utvidga 4.029 kvadratmeter vilket ger 524 nya gravplatser, norrut är utvidgningen 2.129 kvadratmeter vilket ger plats för 277 gravar. Området är utstakat med blåa pinnar i Klintskogen och ner mot Grindmattesvägen. Västerut är det 60 meter till närmaste tomt från den planerade gravgården, men grannarna i norr och nordväst kommer närmare än så.
Skulle skämmas
Största delen av stadsstyrelsen är överens. Begravningsplatsen ska utvidgas enligt planen.
- Jag blev snopen, jag trodde att granntomterna låg mycket närmare. Om jag skulle bo runt Klintskogen och vara den som protesterat skulle jag nästan skämmas lite nu när det visar sig hur litet området egentligen är, säger Nina Lindfors.
Obundnas Donny Isaksson tycker inte att det finns några andra alternativ som fungerar.
- Det skulle bli väldigt dyrt att utvidga österut. Dessutom finns det miljöaspekter som gör det svårt, höjningar av havsnivån kan få gravarna att hamna under vatten. Jag kan inte se att en miljökonsekvensbeskrivning skulle så igenom.
Nina Lindfors är förutom medlem i stadsstyrelsen även viceordförande i kyrkorådet i Mariehamn, Donny Isaksson är medlem i kyrkofullmäktige.
En enda medlem av stadsstyrelsen har en avvikande åsikt.
- Vi ska väl ändå besluta för de levande. Grönområdet i Klintskogen behövs och borde bevaras, säger Barbro Sundback (s).
Hon tycker att begravningsplatsen ska utvidgas österut, mot Slemmern.
Men det är ju både dyrt och svårt av miljöskäl, enligt församlingen?
- Staden ska tillhandahålla mark men kostnaderna är församlingens problem. Varför ska vi lyssna mer på prästerskapet än på grannarna?
En diskussion mellan Barbro Sundback och övriga medlemmar av stadsstyrelsen utbryter.
Jomala intressant längre fram
Kan ni köra över grannarna eller behöver ni deras godkännande?
- Vem är det som kör över vem, stan eller grannarna? Det handlar alltid om avvägningar. Men närmast gångvägen västerut är det ett kärr. Här är det inte många som vistas, säger Folke Sjölund (lib).
Ett alternativt förslag om att bygga en separat begravningsplats på mark i Jomala, vid Örtvägen.
- Men vi måste kunna erbjuda Mariehamnare gravplats inom Mariehamn. De ska inte behöva begravas i Jomala mot sin vilja, säger Donny Isaksson.
- På längre sikt är det ett intressant område. Den här utvidgningen förväntas räcka i ungefär 25 år, säger vice ordförande Anna Janson (lib).
Nina Lindfors vill lyfta frågan om kremering.
- Det har varit svårt, men man måste våga lyfta frågan om kremering som alternativ. Det är viktigt att var och en berättar hur de vill att processen går till, det underlättar för de anhöriga.
Ålandstidningen