På andra plats kommer Apalängen och på tredje Ytternäs ängar.
Det var i slutet av september som stadsfullmäktige gav stadsstyrelsen i uppdrag att tillsammans med äldreomsorgsnämnden lista för- och nackdelar med de tre alternativen. I arbetet, som letts av stadsdirektören, har även representanter från äldreomsorgssektorn, stadsmiljösektorn och stadsledningen deltagit.
Inför sitt möte i dag har stadsstyrelsen fått ta del av utredningen. I den listas 25 faktorer där de respektive platserna betygsätts med från ett till fem poäng. Av bedömningen framgår tydligt att Ytternäs ängar på många områden anses ha en begränsad lämplighet medan Apalängen ges ganska många treor (måttlig lämplighet) och fyror (hög lämplighet).
Hälsans hus ges högst antal fempoängare. Platsen bedöms som högst lämplig för ett demenscenter bland annat med anledning av sin närhet till kollektivtrafik och centrumtjänster.
Arbetsgruppen har också tittat på vilka synergieffekter med andra vårdenheter de olika alternativen kan erbjuda. Här har Hälsans hus en fördel eftersom till exempel administration, vaktmästeri och andra personalresurser kan samnyttjas med Trobergshemmet.
Fördelar på ängarna
En demensvänlig utemiljö har varit ett tema i debatten kring placeringen och här tar Ytternäs ängar och Apalängen hem högst poäng. De har båda stora grönområden som gör det möjligt att planera trädgårdar och promenadstråk. Samtidigt läggs något av en brasklapp med:
”Personella resurser för att möjliggöra utevistelser och aktiviteter begränsas då det är en mindre personalstyrka än vid Hälsans hus-området.”
Men även miljön vid Hälsans hus möjliggör enligt utredningen en bra utformning av trädgårdar.
”Gemensamma trädgårdar i området ger synergieffekter i användning av personalresurser för utevistelser och aktiviteter mellan Hälsans Hus och Trobergshemmet”, anser gruppen.
Kräver pålning
Att pålning krävs om demenscentret ska byggas på Apalängen är känt sedan tidigare. I den nya utredningen beskrivs Ytternäs ängar ligga i ett område ”där det samlas vatten som i en bassäng” – det krävs alltså pålning även där.
När det gäller markanvändning och byggrestriktioner får Apalängen högst poäng. Marken är outbyggd och området har potential att utvecklas åt alla håll. Minst fördelar på det här området anses Ytternäs ängar ha, eftersom ny markanvändning strider mot dagens generalplan och kulturlandskapet beskrivs som känsligt.
Apalängen har också störst möjlighet till framtida utbyggnad medan Hälsans hus har minst – det berörda kvarteret beskrivs som redan överexploaterat.
För kriteriet ”projektkostnad” ges alla alternativ tre poäng, men för personalkostnader är det alltså enligt utredningen fördel Hälsans hus.
Stadsdirektören föreslår att stadsstyrelsen ska remittera arbetsgruppens material till äldreomsorgsnämnden för synpunkter. Det föreslås också att nämnden ska få i uppdrag att bedöma behovet av korttids- och bäddplatser vid Trobergshemmet.