Som tonåring sommarjobbade Marcus Risberg i Silja Lines incheckning i terminalen i Mariehamn. I dag är han vd för Tallink Silja Ab och ansvarar för runt 1.120 anställda, varav den stora majoriteten arbetar till sjöss. Under högsäsongen växer personstyrkan till uppåt 1.900 människor.
– Det var ju faktiskt en slump att det blev Silja jag började sommarjobba hos, säger han när vi besöker den sedan dess ombyggda terminalen i Västerhamn där Tallink Silja och Viking Line delar avgångshall.
Efter juridikstudier och militärtjänstgöring började Marcus Risberg arbeta som controller på Silja Line. Han gjorde karriär och hade tjänsten som ekonomidirektör 2006 när rederikoncernen Tallink Grupp köpte Silja Line av dess dåvarande ägare Sea Containers.
– Jag var djupt involverad i själva försäljningen och arbetade sedan mycket med att samordna Silja med Tallink, till en enhet, berättar han.
Tallink Grupp äger 14 fartyg och bedriver under varumärkena Tallink och Silja Line trafik på sju rutter. Totalt sysselsätter Tallink Grupp över 7.400 personer i sex länder, inklusive hotellverksamheten.
Tallink Silja Ab i Sverige arbetar med försäljning och marknadsföring av rederiet på den skandinaviska marknaden och chartrar passagerarfärjorna ms Symphony och ms Galaxy av ägarkoncernen.
Till Nokia
Åren 2008 till 2014 tog Marcus Risberg en paus från rederivärlden. Han arbetade på finanssidan för Nokia och sedan på Microsoft. Han kom till Nokia just som framgångssagan vände för det finska telecombolaget.
– Fjärde kvartalet 2008 skulle bli bolagets bästa någonsin. Men sedan gick det snabbt utför. Det var en lektion i ödmjukhet, säger han.
Han insåg även vikten av att kunna fatta snabba förändringsbeslut om det krisar.
2014 återvände han till Tallink Silja som försäljningsdirektör.
– Silja hade förändrats lite, men bara till det bättre. Det kändes lite rappare, lite mer alert där beslut togs snabbare.
2015 utnämndes den då 39-årige Marcus Risberg till vd för Tallink Silja Ab.
Coronakrisen
Vi spolar fram berättelsen fem år till 2020. Året då coronakrisen kopplade sitt järngrepp över världen.
Vad tänkte du när smittan började spridas?
– Det var alldeles chockartat. Som om någon drog undan mattan för oss.
Redan i januari-februari märkte rederiet av krisen när de asiatiska kunderna började utebli.
– Asiaterna utgör en miljon av våra kunder. Vi brottades med frågan hur vi skulle täcka upp den förlorade volymen.
I februari-mars kom de första indikationerna på lokala smittfall.
– Jag minns hur vi satt och funderade över passagerarmängden inför helgen den 13-14 mars. Och så ett halvt dygn senare var vi tvungna att stänga alla linjer utom Åbo-Stockholm.
Under april månad minskade passagerarsiffrorna med 96 procent jämfört med samma månad 2019.
Krisen var ett faktum.
I maj meddelande Tallink Silja att man varslade 450 anställda.
– Vi arbetar i flera länder som har olika system. I Finland kunde vi permittera personal men i Sverige saknades det verktyget. Först något senare införde Sverige möjligheten med korttidspermitteringar.
Hittills har rederiet tvingats säga upp 300 sjömän.
– Det var verkligen det sista vi ville göra. Vi har många trogna anställda som arbetat hos oss i flera år. Men volymerna fortsatte minska. De är väldigt svårt att säga hur marknaden kommer att se ut framöver.
Letade alternativ
Med den internationella trafiken mellan Sverige och Finland och Baltikum svårt begränsad började rederiet omgående leta efter alternativa rutter.
– Vi startade rutten Helsingfors-Riga och Stockholm-Visby. Och Gotlandskryssningen visade sig överträffa alla våra förväntningar.
Nu i augusti startar man kryssningar till Höga kusten i Sverige. En rutt som blev ledig när Rederi Ab Eckerö tvingades lägga ned Birka Cruises.
– Vi hade redan funderat på den rutten i ett par veckor men det är ingen idé att konkurrera om något befintligt. Det är bättre att skapa något nytt. Men nu blev det ett hål på marknaden här så vi slog till.
Succén för Gotlandskryssningarna visade att det finns gott om kunder som vill resa och som är beredda att betala rätt bra för det.
– Våra kryssningsgäster utgör ett genomsnitt av Sverige. Vi har många barnfamiljer. På Silja Symphony som tar 1.400 gäster brukar det finnas 350-450 barn.
Man tar bara emot 50 procent av passagerarkapaciteten för att det inte ska bli trängsel.
Framtidsutmaningar
Vilka utmaningar ser du framöver för Tallink Silja Ab, bortsett från coronakrisen som vi får hoppas går över.
– Klimatomställning och hållbarhet är viktiga frågor. Vi har flera olika nationella mål att förhålla oss till. Och vi gör redan massor som kanske inte uppmärksammas här på Åland. På tio år har vi minskat bunkerkostnaden per passagerare med 46 procent. Vi har byggt en landanslutning i Stockholm så att fartygen nästan helt kan stängas av medan de ligger vid kajen. Och så vidare.
Finns det plats på Östersjön för alla kryssningsfartyg?
– Det tror jag att det gör. Men vi såg ju en korrigering av marknaden nyss när Birka Cruises försvann. Men jag känner oro för att relationen mellan Finland och Sverige har skadats på djupet på grund av coronakrisen. Det kommer att påverka alla relationer en lång tid framåt är jag rädd. Våra beslutsfattare har ett viktigt uppdrag i att överbrygga de här känslorna.
Petter Lobråten