Det tidigare rådhuset på Storagatan i Mariehamn har nu öppnat efter renoveringen. Verksamheten, som ska rikta sig till inflyttade och underlätta integration, behåller namnet Rådhuset. Nu med betoning på den rådgivning som ska ges här.
I juni ”smygöppnar” verksamheten för bokade besök till Mariehamns stads integrationssamordnare Sofie Roxbäck. I augusti öppnar man på riktigt. Då ska även informationskontoret Kompassen ha flyttat hit från Medis.
– Staden har även en tjänst som integrationshandledare utannonserad. Arbets- och näringsministeriet finansierar tjänsten till 80 procent, säger Sofie Rockbäck.
Hon tror att huset fylls med aktivitet ganska snabbt och hon ser det centrala läget som en fördel.
– Det finns en stor potential att man ska hitta hit.
”En stor milstolpe”
Invigningen inleds med ett tal av Anna Holmström.
– Att återigen öppna dörrarna till denna ståtliga byggnad är en stor milstolpe, säger hon.
Huset uppfördes som en skolbyggnad 1876 på statens uppdrag av byggnadsentreprenören Nikolai Sittkoff. Det ritades av C J von Heideken.
Genom året har byggnaden inhyst många olika verksamheter. Här fanns till exempel fullmäktiges sessionssal, förvaltning och bibliotek innan stadshuset stod färdigt 1939. Därav namnet rådhus.
Under renoveringen visade det sig att det behövde göras en omfattade elsanering, för att eliminera risken för bränder. Det ledde till att den strama budgeten inte räckte till för att tillgänglighetsanpassa byggnaden, säger Anna Holmström i sitt tal.
– Detta är helt nödvändigt för att göra huset publikt, säger Anna Holmström.
Hon tillägger att stadsarkitekt Dominicus Björkstam arbetar med att hitta en lösning på det.
– Jag önskar Rådhuset en ljus framtid som en viktig mötesplats för alla som söker riktning och vägledning, säger Anna Holmström.
”Stadens hjärta”
Byggnadskommitténs vice ordförande Nina Fellman (S) klipper bandet och bjuder deltagarna att komma in i huset. Hon säger att man inom Mariehamn har diskuterat hur staden kan bli bättre för inflyttade och att olika alternativ har varit aktuella.
– Men så dök den här drömmen upp, att rådhuset ska kunna bli ett råd-hus, säger hon.
Ett särskilt tack riktas till Gunda Åbonde-Wickström, tidigare ordförande i Miniatyrstadens vänner. Föreningen har arbetat länge för ett bevarande av rådhuset, bland annat genom ett öppet hus med en utställning samt genom en namninsamling om att byggnaden behöver bevaras.
Varför är det viktigt?
– Mariehamn är värd att ha ett rådhus. Det är stadens hjärta i korsningen av esplanadsystemet. Det är det geografiska mittpunkten i staden och historiskt sett är det stadens viktigaste plats, säger Gunda Åbonde-Wickström.
Hon tycker att renoveringen har blivit bra.
– Och att det finns ett integrationscenter för alla tror jag är väldigt viktigt.