Åland har fler nya fall av cancer och fler dödsfall orsakade av cancer än resten av Finland. Orsaken till detta är inte känd, men klinikchef Tom Kaunismaa tror att skillnader i kosten kan vara en möjlig orsak till de höga åländska siffrorna.
Tom Kaunismaas råd för att minska cancerrisken:
– Sluta röka.
– Ät en mångsidig och fiberrik kost.
– Men: förlita dig inte för mycket på vitaminpiller. Överdrivet ätande av vitaminer med betakaroten, som är ett förstadie till A-vitamin, ökar till och med risken för lungcancer.
– Delta i allmänna screeningar, som kallelser till papografi som undersöker förekomst av livmoderhalscancer och mammografi för bröstcancer.
Cancerstatistik
– Antalen nya fall som upptäcks är fler på Åland än på fastlandet för flera olika cancertyper under perioden 2001 till 2005. Nya fall av prostatacancer hos män är högre på Åland än i övriga Finland, bland kvinnorna är andelen nya bröstcancerfall fler. Åland har även högre siffror för cancer i urinvägarna och matsmältningsorganen samt hudcancer.
– 41 åländska män avled på grund av cancer mellan 2001 och 2005, de vanligaste orsakerna var prostatacancer och cancer i matsmältningsorganen. Under samma period var antalet dödsfall bland kvinnor 27, även för kvinnor var cancer i matsmältningsorganen den vanligaste orsaken.
– Dödligheten är lägre på Åland än i övriga landet när man ser till lung- och bröstcancer. källa: Cancer i Finland 2004 och 2005, sammanställd av Eero Pukkala som är statistikchef på finska cancerregistret.
SJUKVÅRD Fler nya fall av cancer upptäcks på Åland i jämförelse med övriga regioner i Finland, det kan man se i statistik sammanställd av Finlands cancerregister.
Mellan åren 2001 och 2005 upptäcktes 95 fall av cancer hos åländska män och 69 fall hos åländska kvinnor. Omräknat till siffror som kan jämföras med andra regioner i Finland blir det 374 fall av män med cancer per 100.000 invånare på Åland. Det är högst i Finland, genomsnittet är 304 fall.
För åländska kvinnor är inte skillnaden lika stor, men Åland ligger fortfarande över genomsnittet. 258 fall på Åland mot 241 i hela landet. Nyland och Helsingfors har dock ett högre antal cancerfall fall för kvinnor än Åland.
Större dödlighet bland männen
Åland ligger inte bara högt i tabellen för nya fall, antalet dödsfall orsakade av cancer är högst i Finland. Jämförelsetalet är 148,2 på Åland och 122,4 för hela landet för män. För kvinnor är det 79,1 i hela landet jämfört med den lägre siffran 78,7 på Åland.
Tom Kaunismaa är t.f. klinikchef på centralsjukhusets onkologiska avdelning, som är den avdelning där cancerpatienter får vård. Han har tagit del av rapporten med intresse.
- Siffrorna är upprörande och det finns en stor orsak att vara vaksam och följa med utvecklingen. Om antalet fall på Åland fortsätter att stiga så måste vi leta efter mönster och orsaker till det.
Svårt hitta orsaken
Redan i höstas kunde Ålandstidningen rapportera att Åland är i topp i Finland för upptäckta fall av prostatacancer, 151 fall per 100.000 invånare. Den informationen utgick också från cancerregistret.
- Den höga andelen upptäckta prostatafall beror på att vi gör fler PSA-test här och upptäcker prostatacancer tidigare, det vet vi. Det gäller även för upptäckten av bröstcancer. Åland började med mammografi-test för medelålders kvinnor tio år tidigare än i riket, säger Tom Kaunismaa.
Upptäckten av nya fall kan till vissa delar förklaras med att fler tester görs på Åland. Men den högre dödligheten kräver fortfarande en förklaring, vilket inte är så enkelt.
- Det finns inga bevis för att något i den åländska miljön ger ökad cancerrisk. Det finns inte heller fler cancersläkter på Åland än i riket, så förklaringen ligger inte i det genetiska.
Rågbrödet kan vara förklaring
Skillnader i matvanor mellan fasta Finland och Åland kan vara en möjlig förklaring, åtminstone vad gäller prostatacancer.
- På fastlandet äts det mycket mer rågbröd än här på Åland. Fytoöstrogen är ett ämne som finns i råg och som har en förebyggande effekt för just prostatacancer. Rågbröd innehåller även mycket fibrer, något som hjälper till att förebygga grovtarmscancer, säger Tom Kaunismaa.
Lungcancer ökar generellt, vilket beror på rökning. Ökar gör även cancer i tjocktarmen, en cancertyp som är vanlig i västvärlden men mycket ovanligare i U-länder.
- Tjocktarmscancer beror mycket på levnadsstandard och vilken diet man har. Fiberbrist ökar risken för tjocktarmscancer.
Tom Kaunismaa varnar samtidigt för att läsa in för stora farhågor i den finländska cancerstatistiken.
- Vi är en väldigt liten region, så jämförelsetalen kan verka värre än de är. För den totala dödligheten handlar det om ungefär ett fall mer per år på Åland. Det kan även vara slumpen som spelar in.
Ålandstidningen