Kvinnor med högskoleutbildning är den grupp som får sämst betalt i förhållande till männen. Det visar två färska löneundersökningar från Åsub.
- Trots likvärdiga utbildningar är det oftast männen som har de högsta tjänsterna, säger Jonas Karlsson på Åsub.
LÖNER En man med högre högskoleutbildning tjänar i snitt 1.200 euro mer per månad än en kvinna med samma utbildningsnivå. Det visar en undersökning av lönerna inom privat sektor på Åland. I undersökningen framgår att kvinnor inom alla områden har lägre löner än männen och det är tydligt att löneglappet blir större i takt med att utbildningsnivån ökar.
Jonas Karlsson
För privatanställda med grundskoleexamen eller gymnasieutbildning ligger löneskillnaden på 400 euro i månaden. Vid nivån lägre högskoleutbildning ökar glappet till 700 euro i månaden. Värst är skillnaden för nivån högre högskoleutbildning. Där tjänar män i snitt 44 procent mer i lön än kvinnor med samma utbildningsnivå.
- Siffrorna är anmärkningsvärda eftersom det handlar om konsekvent lägre löner för kvinnor. Det är bekymrande eftersom mönstret återkommer år efter år, förklarar Jonas Karlsson som har gjort sammanställningen.
Inte beroende på bransch
I lönestatistiken går också att se att männens genomsnittliga månadslön inom privat sektor har ökat mer än kvinnornas. Den förändringen är branschbunden enligt Jonas Karlsson.
- Där har ett fåtal företag inom IT-branschen fått kraftiga löneökningar. Överlag är det mest män som är sysselsatta inom den näringsgrenen, beskriver han.
Men i övrigt är det tydligt att löneskillnaderna inte i första hand är beroende av branschval. De kan i stället förklaras med att de högsta tjänsterna i regel innehas av män.
Tjänster med stora glapp mellan månadslöner:
– Säkerhets- och kvalitetsinspektörer: Kvinnor: 2.118 euro. Män: 4.150 euro. Skillnad: 2.032 euro.
– Specialister inom affärsliv och organisationer: Kvinnor: 2.647 euro. Män: 3.918 euro. Skillnad: 1.271 euro.
– Specialister inom juridik: Kvinnor: 3.449 euro. Män: 4.621 euro. Skillnad: 1.172 euro.
– Experter inom försäljning och finansiering: Kvinnor: 2.803 euro. Män: 3.565 euro. Skillnad: 762 euro.
– Personal i kundservice inom penningtrafik: Kvinnor: 2.474 euro. Män: 3.065 euro. Skillnad: 591 euro.
– Experter inom fysik, kemi och teknik: Kvinnor: 2.500 euro. Män: 3.020 euro. Skillnad: 520 euro.
Glastak för högre tjänster
Trots att kvinnorna har samma utbildningsnivå placerar de sig inom de lägre betalda yrkesgrupperna.
Men trots att statistiken har talat samma tydliga språk i åratal händer lite inom den privata sektorn.
- Det börjar dyka upp undantag, men de är få, säger Jonas Karlsson.
Han beskriver att bolagsstyrelser börjar eftersträva att rekrytera kvinnor.
- Samtidigt går det trögt. Många större företag styrs av traditionsbundna ledningar. Styrelsen består av vänner som håller varandra om ryggen. Det är svårt för utomstående och kvinnor att komma in.
Ett talande exempel är att det bland de företag som deltar i undersökningen finns totalt 127 generaldirektörer och VD:ar. Av dem är 120 män och 7 kvinnor. Många faktorer kan påverka att kvinnor inte gör karriär i samma utsträckning som män. Familjebilden är ett annat vanligt argument, något som Jonas Karlsson också för fram.
- Det tar sin början redan när kvinnan väljer att vara mammaledig och mannen inte tar ut motsvarande ledighet. Det beteendet skapar en obalans i ansvarsfördelningen i hemmet som sedan tycks påverka kvinnans möjlighet att avancera.
Kvinnliga chefer har lägre lön
Men ett karriärsavancemang betyder inte nödvändigtvis att löneskillnaden utjämnas. För tjänsten VD eller generaldirektör är männens månadslön i snitt 4.767 euro. Kvinnornas månadslön är i snitt 3.671 euro. Cirka 1.100 euro lägre.
För drifts- och verksamhetschefer är skillnaden 1.000 euro i månaden och för chefer för särskilda funktioner gäller att kvinnorna tjänar cirka 3.500 euro i månaden medan männen tjänar cirka 4.200 euro i månaden. Här gäller alltså att ju högre beteckning du har desto större är gapet mellan kvinnor och män.
- Principen på arbetsmarknaden ska vara lika lön för lika arbete. Men det tycks som att männen är betydligt bättre på att löneförhandla, säger Jonas Karlsson.
Tjänar mindre än en lägre utbildad
Ett annat mönster som går igen är att kvinnornas arbetsvecka i regel är kortare än männens. Det gör att löneskillnaderna uppdelade på den totala månadslönen är ännu större. Efter ob-ersättning och övertidsersättning landar en högutbildad man på i snitt 4.200 euro i månaden, en högutbildad kvinna landar i snitt på 2.900 euro i månaden.
- Vi har också undersökt skillnader i timlön. En högutbildad kvinna tjänar 7,5 euro mindre per timme än en manlig kollega, förklarar Jonas Karlsson.
En högutbildad mans arbetstimme är alltså 43 procent högre värderad än en högutbildad kvinnas arbetstimme. Åldersskillnaden för den undersökta gruppen är tre år och kan inte förklara lönenivåerna.
Sen stannar det tyvärr inte ens där. För tänk över detta: En man med lägre högskoleutbildning har i snitt en månadslön på 3.282 euro. En kvinna som har en högre högskoleutbildning har i snitt en månadslön på 2.771 euro. Mannen har alltså 500 euro mer i månaden, en lägre utbildningsnivå till trots.
Undersökningen utgår från år 2006 års lönestatistik och omfattar 7933 anställda på Åland.
Tone Nordling