Välfärden drabbar inte bara oss tvåbeningar. Det vet Kiara. För ett år sedan vägde hon för mycket. Dieten blev stenhård.
Vad borde din älskling väga?
Katter:
Abessinier 2-4 kg Burma 3,5-4,5 kg Europé 3,5-4,5 kg Huskatt 3,5-4,5 kg Norska skogskatt 6-11 kg
Mycket stora hundar:
Newfoundlan 50-60 kg St: bernadshund 55-80 kg Grand dinos 45-61 kg
Stora hundar:
Boxer 25-32 kg Bullmastiff 41-59 kg Dalmatiner 23-27 kg Engelsk setter 25-30 kg Golden retriver 25-34 kg Labrador retriver 25-32 kg Rottweiler 32-50 kg Schäfer 29-40 kg
Mellanstora hundar:
Bordercollie 14-20 kg Chow chow 25-32 kg Cockerspaniel 12-15,5 kg Finska spets 11,5-14,5 kg Siberian husky 15-27 kg
Små hundar:
Borderterrier 5,5-6,8 kg Cavalier king Charles spaniel 5,5-8 kg Tax 8-11,5 kg
Dvärghundar:
Bichon frisé 4,5-5,5 kg Chihuahua 1,8-2,7 kg Dvärgspets 1,8-2,5
Som ni ser borde Kiara väga max 8 kilogram. Cecilia berättar att tabellen endast är riktgivande och att idealvikten varierar från hund till hund. – Ett annat sätt att kontrollera om din hund är i bra form är att känna efter revbenen. De ska kännas rätt tydligt, säger Cecilia.
Cecilia tipsar:
Att få ditt djur att gå ner några kilon behöve inte vara alltför svårt. Det kan räcka med att ta bort godbitarna mellan måltiderna och att ge mat på bestämda tider. Lite extra motion hjälper också. Ditt djur kan inte gå i skåpen själv så det är upp till dig att hålla henne eller honom borta från det goda.
DJURLIV De söta små liven sköter vi om som om de var människobarn. Men hur bra är det egentligen att bjuda dem på rostbiffen som blev över från söndagens middag, bara för att de är söta?
Cavalier king Charles spanieln Kiara, 5 år, åkte till veterinären för ett år sedan. Då fick husse och matte Mia och Ingolf Hallén höra det som ingen djurägare vill höra. Kiara var för tjock och behövde banta.
Inte många kilo
Kiara var trots allt inte enormt överviktig.
- Hon vägde 13 kilo och borde väga kring 10, berättar Mia.
Tre kilo låter inte mycket, men för en hund är det en hel del.
- Hundar ska inte ha extra kilon alls, säger Cecilia Berg som är kostrådgivare vid Smådjurskliniken i Godby.
Kiara fick specialfoder som var extra fettsnålt och innehöll mycket fibrer.
- Det var jobbigt till en början. De första två veckorna ville hon inte äta den nya maten, men efter ett tag blev hon van och det gick bra. Vi visste att hon behövde gå ner. Hon orkade inte hänga med lika mycket som förut, berättar Mia.
Vann pris
För en hund tar det lång tid att gå ner i vikt.
-Går ett djur ner snabbt i vikt kan det skada levern, berättar Cecilia.
- Det tog tid för Kiara. Det gällde att hålla en strikt diet och motionera mycket med henne, berättar Mia och fortsätter:
-Det svåraste var att hålla alla godbitar borta från henne. Då vi satt vid matbordet såg hon på oss med sina hundögon, och det skär i varje hundägares hjärta.
Men efter ett år kom belöningen. Kiara vann första pris i bantningstävlingen som arrangerades av Smådjurskliniken på Godbymässan.
- Priset tilldelades den hund som hade nått sin idealvikt och gjort bäst ifrån sig. Kiara hade varit jätteduktig.
Även katter växer
De senaste åren har övervikt bland djur ökat och för tillfället är cirka tio hundar och katter på bantningskur.
-Det är inte bara hundar som blir överviktiga. Det är nästan vanligare med att katter blir tjocka. De är så bestämda och kattägarna kan ha svårt att säga nej, berättar Cecilia.
Problemet med överviktiga husdjur har funnits länge, det är först på senare tid som man i Godby har haft möjlighet att satsa ordentligt på de överviktiga djuren.
-Veterinärerna har länge varit medvetna om problemet. Då vi bytte lokaler utbildade vi oss inom området och började sälja dietfoder för hundar och katter, säger Cecilia.
Ofta är ägarna rädda för att gå till veterinären med sina djur som är för tjocka.
-Ingen vill höra att deras djur är för fet. Många tar det personligt, det är ju ändå deras fel.
Ökad risk för sjukdomar
Precis som för människor innebär övervikt ökad risk för sjukdomar.
- Vissa raser har större benägenhet att få olika typer av sjukdomar. I Kiaras fall var det hjärtsjukdomar som var den största risken. För hennes ras är det vanligt och lider hon då av övervikt ökar risken markant, berättar Cecilia.
Stora hundar får ofta ledproblem när de måste bära upp mera vikt än de är byggda för. Diabetes är också något ditt husdjur kan bli lidande av.
- Då måste man ge insulinsprutor.
Har du en överviktig katt är risken för njurproblem också större.
-Det gäller att göra så att ditt djur mår bra hela livet och med en massa sjukdomar mår ingen bra, säger Cecilia.
Ålandstidningen