Det borde vara krav på svenska som modersmål åtminstone för en del hovrättsdomare i regioner där det bor många svenskspråkiga.
Det anser Antero Palaja, president för Åbo hovrätt. Han åtar sig vanligen inte mål på svenska.
- Jag anser att jag inte kan svenska tillräckligt bra.
JURIDIK Åbo hovrätt håller den här veckan några huvudförhandlingar på Åland. Det gör man ungefär fyra gånger per år och på tisdagen var det premiär för hovrättspresidenten Antero Palaja att sitta ting på Åland.
När någon är missnöjd med en dom som tingsrätten på Åland fällt överklagar man till Åbo hovrätt.
20-30 åländska fall årligen
Hovrättspresidentens uppfattning är att det procentuellt kommer färre ärenden från den åländska tingsrätten än från de andra tingsrätter som ingår i Åbo hovrätts område.
- Inte vet jag varför det är så. Kanske ni har bra domare här, säger han på god svenska.
Mellan 20 och 30 åländska fall når årligen Åbo hovrätt som i fjol behandlade drygt 2.800 mål, cirka 150 av dem på svenska. 80 procent av alla fall är brottmål.
Fungerar på svenska
På frågan hur den svenska servicen fungerar i Åbo hovrätt svarar presidenten att den fungerar bra.
- Jag kan försäkra att man får sin sak prövad på svenska i hovrätten.
Till sin hjälp under domstolsförhandlingen i Mariehamn på tisdagen har han hovrättsråden Päivi Hirsikangas och Kim Fröman, tidigare lagman i Ålands tingsrätt. Antero Palaja brukar inte själv åta sig svenska mål eftersom han anser att han inte kan svenska tillräckligt bra.
- Det borde vara krav på svenska som modersmål och fullständiga kunskaper i svenska för domarna i hovrätter där det finns stor svenskspråkig befolkning, säger han.
Bra med lekmän
Hovrättspresidenten är inte förtjust i regeringens planer på att minska antalet tingsrättsmål där nämndemän deltar.
- Min erfarenhet från tinget i Pikis domsaga för 30 år sedan är att det är bra med lekmannasynpunkter.
På frågan vad hovrättspresidenten har för önskemål svarar han att han hoppas att hovrättsprocessen ska bli enklare, åtminstone i vissa mindre mål. Ett förslag i den riktningen är på kommande.
Kerstin Österman