Affärsmannen Karl Fazer arrenderade Yttre Klåvskär från och med 1920, styrd av sitt intresse för viltvård och jakt samt för att utvärdera möjligheten att där producera dun. Sedan dess har områdets flora och fauna följts upp från tidig vår till sen höst. Han köpte sedermera arkipelagen 1926.
Ägarsläkten har tillsammans med tre generationer åländska viltvårdare alltid varit mån om att på bästa sätt förvalta naturen på detta unika ställe.
Yttre Klåvskär har nu som första åländska fastighet blivit tilldelad European Landowners certifikat ”Wildlife Estate” med 295 poäng av 300 möjliga.
– Den vidsträckta Klåvskärsarkipelagen är med sitt läge långt ute till havs och sin orörda natur helt unik i Europa, berättar Karl Fazer, barnbarnsbarn till det anrika företagets grundare med samma namn.
För stor örnstam
Han menar att den största och snabbaste förändringen på Yttre Klåvskär under dessa 100 år inträffade när folk utifrån det behov att rädda havsörnen som förelåg på 1970-90 talen, men även styrda av känslor, började utfodra havsörnen utan att ha tillräckliga kunskaper om i vilken mån detta kan göras utan förödande effekter på övrig fauna.
– Man förstod inte att örnstammens maximala storlek, på samma sätt som övriga predatorstammars, alltid reglerats av människan, och att denna reglering historiskt sett varit en förutsättning för bibehållandet av våra sjöfågelpopulationer, påpekar Karl Fazer.
Han besöker stugan på Råbockskär på våren och vistas där omkring en vecka varje sommar.
– Nu är det örnar överallt. Rekordet är 47 stycken på vägen från Sonboda ut till stugan.
Ejdern nästan utrotad
Hanteringen av örnfrågan har bland annat resulterat i att ejderstammen på Yttre Klåvskär sjunkit från cirka 5.500 häckande par runt år 1990 till ett fåtal häckningsförsök och inga konstaterade lyckade häckningar under fjolåret på hela det cirka 15.000 hektar stora området.
– Vi har sett den här trenden i flera år. I början på 1900-talet var antalet häckande ejdrar som jämförelse runt 1.000 par. Till saken hör att Yttre Klåvskär under dessa 100 år alltid haft häckande havsörnspar som lyckats komma ut med ungar. Det är således inte de stationära örnarna som varit problemet, konstaterar Karl Fazer.
– Vi varnade för det här redan för 20 år sedan, men ingen ville lyssna. Birdlife avfärdade det helt. På senare år har svärtorna ökat markant i antal, men de senaste somrarna har unga örnar stannat kvar i juli och lärt sig plundra deras bon också, så vi väntar oss en nedgång även där.
Enbart naturintresse
Klåvskär kommer att fortsätta förvaltas i Karl Fazers sekelånga anda som ett unikt område med fantastisk natur. Området fungerar som en indikator på mänsklig verksamhets inverkningar på naturen.
– Förhoppningen är att beslutsfattarna vill ta del av det naturen där ute har att berätta samt den kunskapen som vi samlat på oss under de 100 senaste åren. Jag har upplevt både naturen i balans och nu när rovfåglarna härjar, säger Karl Fazer.
Han framhåller att familjen, i motsats till många andra Wildlife Estates, inte har någon ekonomisk vinning som mål för sitt ägande.
– Målet är endast att förvalta områdets naturvärden till kommande generationer. Inget varar för evigt, men så länge jag lever blir det så. Jag har även en gård i Tavastehus som har Wildlife Estate-status och de båda är väldigt olika.
Jonny Mattsson