Nu är den här - årets influensa.
-Att tvätta händerna är bästa tipset för att undvika den, säger Birgitta Hermans, primärvårdens klinikchef.
fakta INFLUENSA
Influensa är en virussjukdom. Den utvecklas ofta till en epidemi som sprids snabbt mellan länder. Smittan sprids både genom luften och genom kontakt. Överföringen av virus sker när en smittad person hostar, nyser och andas ut, men också genom kontakt som att ta i hand.Det är svårt att undvika att föra smittan vidare, eftersom du är som mest smittsam redan ett dygn innan du blir sjuk.Typiska tecken på influensa kan vara hög feber, muskel- och ledvärk.Om du är frisk i övrigt, kan du bara lindra besvären. Antibiotika biter inte på virus. Källa: Vårdguiden.
Kurera dig
Följande kan du göra själv för att lindra symtomen: – Drick så mycket som möjligt. – Håll dig lugn och ligg gärna till sängs. – Sov mycket. – Stanna inomhus tills sjukdomen går över. – Undvik rökning och alkohol. – Ta febernedsättande och smärtstillande medicin om det behövs.Källa: Vårdguiden
SJUKVÅRD I helgen fick hälsocentralen i Mariehamn in de första fallen av influensa och i och med det kan man konstatera att den är här.
-Det var några barn som hade de typiska symtomen, säger Birgitta Hermans.
Influensa är ett virus vilket innebär att det inte går att bota på samma sätt som vanliga förkylningar som kommer med bakterier. Penicillin biter inte på influensa.
-Man kan få penicillin om man får några följdsjukdomar av influensan. Det är ganska vanligt att få i öronen eller i lungorna.
Vila är bästa medicin
För att undvika att få influensan är god handhygien det allra viktigaste, säger Birgitta Hermans.
-Tvätta händerna ofta. Har du varit ute och kommer in ska du tvätta dem.
Samma sak när man har skakat hand med någon annan. Ett annat sätt att undvika att bli smittad är att hålla sig undan från folksamlingar i den mån det går eftersom viruset även smittar via luften.
Har man väl blivit smittad är vila det bästa.
-Värme, vila och omtanke. Och att dricka varmt och ta febernedsättande om man har hög feber.
Är barn sjuka kan man hålla extra uppsikt eftersom de ofta får just bakteriella följdsjukdomar så som till exempel öroninflammation.
Barn vaccineras
En del personer vaccineras mot influensan: Personer över 65 år och för första gången i år även barn mellan sex och 36 månader.
-Tyvärr var det dålig uppslutning bland barnen. Bara omkring en tredjedel av dem kom, säger Birgitta Hermans.
Enligt en undersökning hon har tagit del av gör just vaccinering mot influensa mest samhällsekonomisk nytta. Det kan bero på att sjukdomstiden kan vara uppemot en vecka.
Matilda Andersson