Som Ålandstidningen skrev i måndagens tidning beslutade den tidigare stadsdirektören Barbara Heinonen, på sin sista arbetsdag den 30 december, att höja lönerna för förvaltningscheferna i stadens ledningsgrupp.
Stadsstyrelsen, som är mycket kritiskt till hennes agerande, tog upp ärendet under tisdagen.
– Stadsstyrelsen har i dag beslutat att verkställigheten är avbruten, det vill säga lönerna kommer inte att betalas ut på den nivå som den tidigare stadsdirektören har beslutat. Stadsstyrelsen tar över ärendet i dess helhet, säger stadsstyrelsens ordförande Ingrid Zetterman när hon informerar stadsfullmäktige om ärendet på tisdagskvällen.
Hon kallar ärendet ”olustigt”. Om bakgrunden säger hon att ett ärende om ”lönejustering för förvaltningschefer” fanns upptaget för kännedom vid stadsstyrelsens möte den 13 januari.
– Det visade sig på sittande möte att lönejusteringarna var stora, säger Ingrid Zetterman.
Felaktig tillämpning
De nytillträdda stadsdirektören Arne Selander fick i uppgift att utreda grunderna för beslutet till följande möte, den 20 januari. Vid det mötet konstaterade stadsstyrelsen att man inte accepterade grunderna. Samma kväll informerades stadsfullmäktiges gruppledare, och de delade stadsstyrelsens uppfattning.
En juridisk utredning inleddes.
– Den tidigare stadsdirektörens beslut var skrivet så att man inte kunde begära rättelse i ärendet, säger Ingrid Zetterman.
Det skulle i sin tur betyda att stadsstyrelsen inte kunde ta över ärendet. Men förvaltningen har nu gjort bedömningen att Barbara Heinonens tillämpning av lagstiftningen var felaktig.
– Det fanns ingen grund för att fatta beslut om förbud att angripa ärendet, säger Ingrid Zetterman.
Tid för rättelse började därför att gälla.
– Stadsstyrelsen har beslutat att stoppa verkställigheten och ta över ärendet.
”Näst intill chockad”
Även stadens högsta chefer har rätt till lönesamtal och diskussioner, säger Ingrid Zetterman.
– Kommunala avtalsdelegationen förhandlar inte om löneförhöjningar för den gruppen. Men vi har ett ekonomiskt läge där vi kräver inbesparingar av samtliga nämnder och förvaltningar. säger hon.
Medel för de här lönejusteringarna finns inte heller upptagna i budgeten.
– Lönesättningen i Mariehamns stad ska vara rättvis och transparent
Stadsfullmäktigeledamot Sara Kemetter (S) frågar om Barbara Heinonen informerade Ingrid Zetterman om ärendet i förväg.
– Jag och några andra hade fått höra att det pågick en utredning om förvaltningschefernas löner. Det är allt jag har känt till. Min uppfattning är att hela stadsstyrelsen blev ytterst förvånad och näst intill chockad över det här beslutet, säger Ingrid Zetterman.
Ska redas upp
Sara Kemetter frågar också om den förhöjda lönedel som redan har betalats ut ska korrigeras retroaktivt.
– Det finns reglerat hur den här typen av korrigeringar ska göras. Det sker enligt gängse praxis, säger Ingrid Zetterman.
Stadsfullmäktigeledamot Barbro Sundback (S) kallar Barbara Heinonens lönebeslut för ”ett kuppartat beteende”.
– Men jag har svårt att föreställa mig att hon suttit här på nätterna och i hemlighet försökt få ihop de här här löneförhöjningarna. Till sin hjälp måste hon ha haft någon annan inom den här kretsen av förvaltningschefer. Jag tycker nog att vi måste få reda på vilka de i så fall är, säger hon.
Ingrid Zetterman svarar att eventuella oklarheter och misstroenden mellan parter behöver redas upp.
– Nu är den första delen av beslutet fattat, där verkställigheten har avbrutits. Sedan finns det tid för att också reda i annat.