I vice lantrådet Harry Janssons (C) frånvaro (han är på semester) var det finansminister Roger Höglund (C) som under lagtingets budgetdebatt informerade om statusen för lagen.
– Kriskommunlagen borde i praktiken benämnas, och det här är viktigt, tryggande av den kommunala basservicen. För det är vad det handlar om. När vi diskuterar kommuner som befinner sig i, eller är väg att hamna i, en utsatt situation antingen på grund av den finansiella utvecklingen eller på grund av brist på förtroendevalda. Den sista omständigheten är den som bidragit till att LR inte redan lämnat ett lagförslag, sade Höglund och lovade att lagen ska lämnas till lagtinget senast i vår.
SVT Play före lag
Det imponerade dock föga på de som tvivlar. Från såväl Liberalerna som Socialdemokraterna framfördes farhågan att Centern inte har majoritet i regeringen för att föra fram lagstiftningen och att den därför inte blir av under mandatperioden.
– Jag tror att det är större chans att LR under 2023 bygger en tunnel till Föglö, konkurrensutsätter två verksamheter, minskar antalet årsverken med 40 personer och får SVT Play att fungera på Åland före man kommer till lagtinget med en kriskommunlagstiftning, sade John Holmberg (Lib).
Han fick medhåll av Camilla Gunell (S).
– Ingen av oss i oppositionen kommer att bli förvånad om det inte blir någon kriskommunlagstiftning från den här regeringen. Det av den enkla orsaken att de nuvarande kriterierna i lagen gör att fyra-fem av de befintliga kommunerna direkt faller under benämningen kriskommun. Då ska de alltså tvångsmässigt sammanslås. Det kommer Centern aldrig att föreslå.
Roger Höglund var av annan åsikt.
– Jag har inte sett att alla de här kommunerna skulle vara kriskommuner. De siffror jag har tagit del av har visat röda siffror för ett antal kommuner, men sist och slutligen handlar det om vad man sätter för kriterier när man är en kriskommun.
– Men vad är då syftet med kriskommuner om man sänker kriterierna för när man är en kriskommun?, frågade Gunell.
– Därför är det jätteviktigt att man sätter kriterierna på en skälig nivå.
Ingen majoritet
Inte heller Katrin Sjögren (Lib) var speciellt imponerad av LR:s arbete med lagstiftningen.
– Ni har inte majoritet i landskapsregeringen vad det verkar. Det blir som den usla politiska klyschan: fyra förlorade år.
– Oj då. För det första ska det jobbas fram ett förslag till kriskommunlag som ska presenteras för LR. Det är första steget. Sedan kommer den så småningom till lagtinget, svarade Höglund.
Katrin Sjögren menade att kriskommunlagen inte är ett proaktivt verktyg för att motverka kommuner i kris och sade att den förra regeringen, som hon ledde, ville arbeta förebyggande med den kommunreform som fördes fram då.
– Jag tycker det är dags att de som säger nej till allting börjar presentera andra förslag. Det går inte att hålla på att plåstra på med pengar hela tiden. De är också slut.
– Däremot gick det väldigt bra förra mandatperioden att plocka bort pengar. och jag tror att vi kan vara överens om att den kommunreform man förde fram inte kom i mål. Det kanske visar att den inte var så lyckad och genomtänkt på alla plan, kontrade Roger Höglund.