Hur har statistiken för stulna åländska bilar utvecklats de senaste åren?
– Vid försäkringsbolaget ser vi ingen ökning av bilstölder eller inbrott. Men vi har ju endast statistik över fall där en stöldförsäkring finns. Det rör sig om några stulna bilar per år, då räknar jag också in åländska bilar som stulits utomlands.
Hur skyddar man bäst sin bil från att bli stulen?
– Det lättaste sättet att skydda sig mot en bilstöld är att ta ur nycklarna och låsa bilen. Man minskar också risken för stöld genom att inte förvara värdesaker som telefoner synligt i bilen. Om saker ändå förvaras tillfälligt ska de vara skyddade från insyn.
Vilka skyldigheter har man som bilägare för att försäkringen ska gälla vid en bilstöld?
– För att stöldförsäkringen på fordon skall gälla, måste fordonet vara låst, eller förvaras i ett låst utrymme som andra inte har tillgång till. Nycklarna ska inte förvaras i fordonet eller i närheten av det. Märk heller inte nycklarna med exempelvis fordonets registernummer.
Är man skyddad mot bilstöld genom en vanlig trafikförsäkring?
– Nej, trafikförsäkringen ersätter inte stöldskador eller andra skador på det egna fordonet. För skador på det egna fordonet behövs en tilläggsförsäkring. En begränsad bilöms ger skydd för bland annat stöldskador, djurkollisioner och bilräddning. Den täcker också rättsskydd.
Hur är det med personliga tillhörigheter som finns i bilen?
– Personliga tillhörigheter ersätts inte från fordonsförsäkringen, ersättning för sådana saker utgår från en eventuell hemförsäkring. Här kan exempelvis hantverkare tänka på att verktyg och maskiner som förvarats i arbetsbilen behöver en egen försäkring. Sådana redskap kan ju överstiga bilens värde i vissa fall.
Slutligen, finns det en tidsgräns för hur länge en bil ska vara borta innan den räknas som stulen för gott?
– Om ett stulet fordon inte kommit till rätta inom 30 dagar från att stölden blivit anmäld till polis och försäkringsbolag betalas ersättning för fordonet.
Peter Pussinen