Att satsa mer på internet kan var de åländska företagen enda chans till överlevnad i framtiden. Det är i alla fall Mats Adamczak säker på.
I går ordnade han och hans kollegor vid PBS en IT-mässa för företag.
IT Troligtvis är det första gången en större IT-mässa ordnas på Åland. Att det inte gjorts tidigare var en av anledningarna till att IT-företaget PBS gjorde slag i saken.
-Och så ville vi visa nya PBS. Vi har omorganiserats, ändrat fokus, säger Mats Adamczak, affärsutvecklare inom PBS.
Omkring ett 150-tal personer väntas besöka mässan, de flesta från åländska företag. Förutom utställare, som är företag som samarbetar med PBS, presenteras flera föreläsningar.
Annonsera på nytt sätt
Mats Adamczak håller själv en föreläsning. Den handlar om Web 2.0 och hur man som företagare kan utveckla sig på internet.
-Web 2.0 är den sociala revolutionen, säger han.
Samtidigt som internetanvändningen ökar hela tiden minskar antalet klick på webbannonser, så kallade banners. Därför behöver företag hitta nya sätt att annonsera på.
-Sponsrade länkar, som till exempel finns hos Google, har visat sig vara ett bra sätt. De är en av orsakerna till Googles framgång.
Vad kunderna vill ha
På företagens egna webbsidor behöver man också utveckla sig för att få kunder. Man måste ha webbsidan anpassad för sökmotorerna, det kallas SOA: search organized architecture. Det innebär i stort sett att informationen på hemsidan är strukturerad på ett bra sätt så att sökmotorerna hittar.
Man kan också på olika sätt se till att företaget hamnar högt upp bland sökträffarna. Det är bland annat det som PBS hjälper sina kunder med.
-Man måste även titta på trender och hålla koll på vad kunderna vill ha. Titta på vad folk söker efter och hur de beter sig på internet. Att kommunicera med användarna, säger Mats Adamczak.
Som exempel nämner han två företag som lyckats med att kombinera användarens önskemål med att tjäna pengar: Scion.com och threadless.com.
-Scion har erbjudit möjligheten att kunden själv kan specialdesigna sin Toyotabil, "pimp my ride", och sedan tillverkar företaget den.
-Och Threadless är ett t-shirtföretag som först startade ett community där alla kan lägga upp sin egen t-shirtlogga. Sedan har de en omröstning vilken som är snyggast och som kunderna vill köpa. Och så trycker företaget upp dem och säljer dem. På så sätt slipper företaget att ha ett lager och slipper tillverka t-shirtar som inte blir sålda.
Enda chansen för Åland
Om inte de åländska företagen i framtiden utvecklar sig mer på nätet tror Adamczak att de kan ha svårt att överleva.
-Det är de enda sättet. Kunderna blir allt mer kräsna och kan man inte erbjuda det de vill ha går de till ett annat företag.
Som exempel tycker han att turistnäringen borde satsa hårt. Att när någon knappar in sökordet "fiske" ska Åland komma upp.
-55 procent av alla resor till Storbritannien bokas via internet. På Åland går det knappt att boka en stuga via nätet.
Tio år med internetbank
Pionjärer inom internet på Åland var Ålandsbanken. 1995 lanserade de embryot till internetbanken då de ställde upp en kundterminal inne i banklokalen där man själv kunde knappa in sina bankgiron. 1998 kom internetbanken.
-Det är tio årsjubileum i år. Och det har hänt mycket på den tiden. Då var det nytt, nu kan vi inte leva utan det, säger Caroline Eriksson, finansieringschef på banken.
Internetbanken är helt annorlunda nu, man kan inte bara betala räkningar längre. Allt från att sammanställa ekonomin och räkna var pengarna tar vägen till att företagen skickar fakturan direkt till din internetbank är möjligt.
-Men jag tror inte att kontoren kommer att försvinna för det. Folk vill fortfarande ha personlig kontakt när det gäller till exempel lån, placeringar eller juridiska saker, säger Kenneth Mörn, avdelningschef på företagsrådgivningen.
I allas ficka
Andreas Sjöström, butikschef på Telebutiken som också ställer ut, visar något som han tror kommer att ta över om fem år - handdatorn.
-Då tror jag att alla företagare har kontoret på fickan. Det tog redan ordentlig fart i fjol, säger han.
Med en handdator kan företagare skicka fakturor, mejla, kolla prislistor och skriva offerter på stående fot.
-Handdatorn är starkt på gång redan. Inför semestern skaffar många en så de kan hålla koll på företaget när de är lediga. Det är väl på gott och ont, säger han och skrattar.
Mässa nästa år
När det är dags för nästa omgång föreläsningar är det fullt bland utställningsborden.
-Vi är här för att höra VM Ware:s föreläsning om virtualisering för servermiljö, säger Michael Broman, Patrik Wikström och Erik Jansson från IT-avdelningen på ÅHS.
Virtualisering innebär kortfattat att flera servrar fungerar genom en server. På så sätt tar de mindre utrymme, mindre ström och är på alla sätt lättare att handskas med.
-Man kan till exempel byta hårdvara utan att stänga av den, förklarar Michael Broman.
Mässan verkar bli en succé. Halva dagen har gått och besökarna och utställarna ser nöjda ut.
-När dagen är slut ska vi utvärdera den, men vi har redan bestämt att ha en mässa nästa år. Då tänkte vi också bjuda in våra svenska kunder, säger Mats Adamczak.
Matilda Andersson