- Jämställdhetslagen ses inte som lika viktig som andra lagar, säger Vivan Nikula, landskapets chef för jämställhetsfrågor.
Hon tycker inte att arbetsgivarna gör tillräckligt för att motverka lönediskrimineringen.
Tidigare artiklar
Nu ska studenterna lära sig löneförhandla (13.2.2008; Nyheter)
Löneskillnader en fråga om självförtroende (12.2.2008; Nyheter)
Högutbildade kvinnor största löneförlorarna (12.2.2008; Nyheter)
JÄMSTÄLLDHET - Visst finns det stora skillnader inom samma branscher, men ännu större löneskillnader ser man om man jämför kvinnodominerade yrken med mansdominerade, säger Vivan Nikula.
Hon menar att det beror på att kvinnors arbete överlag värderas lägre än mäns.
- Jämställdhetslagen talar om lika lön för likvärdigt arbete, men det målet är långt borta, säger hon.
Hon är kritiskt till att det inte har gjorts mer på jämställhetsområdet på Åland.
- Lagen kom 1995, men den har inte setts som lika viktig som andra lagar. Arbetsplatserna har varit långsamma med att införa jämställdhetsplaner och arbetsmarknaden har knappt förändrats, säger hon.
Jämställhetslagen föreskriver att alla arbetsplatser med över 30 anställda måste ha en jämställdhetsplan. Där ska arbetsgivaren redogöra för hur man rekryterar, hur fördelningen mellan kvinnor och män ska vara i olika uppgifter, möjlighet till avancemang, personalutbildning och deltagande i arbetsgrupper. Dessutom ska företaget se till att det går att förena arbete med familj för de anställda och att arbeta med attityder till jämställdhet.
- År 2004 kom ett tillägg som påbjuder arbetsgivarna att göra lönekartläggningar för att se till att kvinnor och män behandlas lika i frågan om lika lön för likvärdigt arbete, berättar Vivan Nikula.
Det företag som inte gör en jämställdhetsplanering kan straffas med vite.
Förändringar kan skrämma
Arbetsgivaren är skyldig att skaffa sig de kunskaper som krävs för att utforma en jämställdhetsplan. Vivan Nikula säger att planen måste utformas av personer inom företaget.
- Det är bara där som tillräcklig kunskap finns, menar hon.
När själva planen är färdig gäller det att engagera personalen.
- Många skräms av förändringar, därför är det viktigt att alla förstår att det handlar om att utplåna en orättvisa.
I långa loppet kommer alla att gynnas av att arbetsplatsen behandlar alla rättvist enligt Vivan Nikula.
- Att det finns ett missnöje över ojämställdheten gynnar ingen arbetsplats. Särskilt med den arbetskraftsbrist vi har blir en demokratisk och modern arbetsmiljö viktig i konkurrensen om arbetskraften, säger hon.
Vivan Nikula efterlyser också ett bättre diskussionsklimat om jämställhetsfrågor.
- Kunskap i genus- och jämställhetsfrågor är en stor bristvara hos många grupper. En vanlig reaktion så fort ämnet kommer upp är att man reagerar med magkänslan. Frågan blir provocerande eftersom den handlar om makt och inflytande. Därför låter många känslorna styra. De kan inte diskutera jämställdhet som man till exempel diskuterar matematiska formler.
Männen kan också vinna
Viktigt är att betona att män och kvinnor måste arbeta tillsammans.
- Männen måste avstå delar av makten, men de har också någonting att vinna på hemmaplan. I dag har många män en sämre kontakt med sina barn än vad kvinnor har. Om vi delar lika får männen en bättre livskvalitet. Valfriheten blir dessutom större för individen om vi inte utgår ifrån de gamla rollerna, säger Vivan Nikula.
Enligt Vivan Nikula är de mekanismer som verkar när kvinnorna sorteras bort från toppjobben omedvetna.
- Man plockar de personer som är lika en själv och tänker inte på varför man söker de egenskaper man söker. Det är en strukturell diskriminering som också kommer sig av en massa föreställningar kring hur kvinnor och män är.
- Men det är ingen kliché att män väljer män. Är 120 vd:ar på Åland kanske valda av sina sju kvinnliga kollegor? Hela strukturen måste förändras så att ingen sorteras bort på grund av sitt kön, säger Vivan Nikula.
Vägen till ett jämställt samhälle är lång. Under tiden lever vi i den verkliga vardagen. Vivan Nikula uppmuntrar kvinnor att skapa kvinnliga nätverk och mentorssystem för att stödja varandra. Hon säger att det har varit till stor nytta inom politiken.
- Och sen det där pratet om att man inte bör använda sig av könskvotering, har inte männen i alla tider kvoterats in på grund av sitt kön? ifrågasätter hon.
Tone Nordling