Sedan ett år tillbaka ligger sumpen Jehu upptagen i Jehuset i Sjökvarteret i Mariehamn. I 28 år har hon seglat både till Finland, Sverige och Danmark och sålt levande fisk från sumpen. Man har transporterat levande gäddor och abborrar för försäljning i både Stockholm och Helsingfors. Men skicket blev allt sämre och Jehu drabbades av röta.
– En öppen båt som ligger ute drabbas lätt av röta, säger Bertil Karlsson.
Jehu är klinkbyggd och en rekonstruktion av en 1700-tals segelsump.
– Hon är en god representant för det kulturarv som för mindre än ett år sedan kvalificerade sig in på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Alternativet hade varit att hon förblivit på land.
Det är få som i dag behärskar det båtbyggande som Jehu representerar.
– Vi har tur som har Thomas Lindholm och Petter Mellberg här på Åland och att de kunde ta sig an reparationen.
– Men även Bertil och hela skötbåtsföreningen har gjort ett jättejobb med många talkon, säger Johanna Wickström, som är ordförande för Ålands skötbåtsförening.
Virket till bordläggningen eller det yttre skrovet har man fått donerat och det har också sågats upp gratis.
– När det här är klart kommer vi nog att ha 1.000 timmar bakom oss i talkoarbete, säger Bertil Karlsson.
Utmaningar
Thomas Lindholm och Petter Mellberg säger att Jehu har sina byggnadstekniska utmaningar, särskilt vad gäller bordläggningsbytet. Det är ett tvåmansjobb.
– Det är mycket spänning i plankorna för att det ska bli tätt, säger Petter Mellberg.
– Vi har tagit allt man kan av den här furun, det går inte att böja den mer.
Mellan brädorna ska tovat djurhår stoppas in, i det här fallet används tovad kopäls.
Jehu:
• Den enda existerande segelsumpen i dag.
• 13 meter lång.
• Byggdes 1992-1996 av Hasse Holmström i Sjökvarteret på beställning av Ålands Skötbåtsförening efter en 1700-talsuppmätning av skeppsingenjören C.F. af Chapman.
• Byggd med klinkteknik, och därmed en representant för det kulturarv som för mindre än ett år sedan kvalificerade sig in på UNESCOs lista över mänsklighetens immateriella kulturarv.
• Segelsumparna användes för att köpa upp levande fisk av lokala fiskare och sedan segla med dem i sumpen, som utgör den aktersta tredjedelen av båten, till närmsta stad där de såldes från kajerna.
• Sedan sjösättningen 1996 har Jehu varje år, med två undantag, besökt Skärgårdsmässan i Stockholm och sålt levande fisk från sumpen.
– Det är viktigt att hålla sig till traditionella metoder och material för att för eftervärlden kunna visa hur man byggt och reparerat. Det ska se ut som en reparation som är gjord på 1700-talet, säger Thomas Lindholm.
Hela innanmätet på Jehu där det finns åtta kojar och en murad spis har plockats ut och ska installeras på nytt under våren. Akterpartiet är vid det här laget så gott som färdigreparerat och även där fanns utmaningar med bland annat svallgaveln, alltså den vägg som skiljer fiskhållet från resten av båten.
50.000 euro ligger budgeten på för hela projektet.
– Vi har fått bidrag från Svenska kulturfonden och Ålands kulturdelegation.
Våren 2025 är tanken att igen sjösätta Jehu.
– Vi hoppas kunna segla till ”Vinden drar” och delta i skärgårdsmässan i Stockholm i slutet av maj.
Till och med svenska kungen Carl XIV Gustaf har berömt Jehu.
– Han såg henne i Stockholms hamn och sade: klämmig båt med eget skafferi!