Jomalas budgetförslag 2024
(tusen euro)
Verksamhetens intäkter: 3.866
Verksamhetens kostnader: 33.184
Skatteinkomster: 21.604
Landskapsandelar: 6.962
Årsbidrag: –732
Resultat: –2.410
Budgetförslaget som kommunstyrelsen i Jomala skickar till kommunfullmäktige inför remissdebatten den 14 november landar på ett minusresultat på 2,4 miljoner euro. Driftskostnaderna ökar med drygt 3,1 miljoner euro eller närmare tolv procent jämfört med budgeten 2023.
– Kostnaderna har ökat ganska mycket för oss på grund av den nya barnomsorgslagen och eftersom kostnaderna i samhället ökar genom inflationen, säger Christian Dreyer.
Även Jomala påverkas av den störning som uppstår i de kommunala skatteinkomsterna nästa år till följd av av vårdreformen i Finland. Och så ökar kostnaden för Kommunernas socialtjänst med cirka 500.000 euro.
Christian Dreyer skriver i sin översikt att de kommande åren ser ut att bli mycket utmanande för Jomala kommun. Men eftersom kommunen har ett ackumulerat överskott sedan tidigare är det inte fråga om någon omedelbar kris. Det är i sin tur anledningen till att några skattehöjningar inte föreslås 2024. På sikt ser Christian Dreyer det dock som troligt att skatten behöver höjas, så vida inte tillväxten i samhällsekonomin tar ny fart.
Portabel läktare
Nettobeloppet för investeringarna i budgeten 2024 uppgår till drygt två miljoner euro, vilket kan jämföras med drygt 12,2 miljoner euro 2023.
Men ett antal större investeringar i både budgeten 2023 och i ekonomiplanen för 2025 kan mycket väl delvis förverkligas under 2024, beroende på hur fort projekten framskrider. Det handlar bland annat om investeringarna i nya daghem eller daghemsavdelningar i Möckelö (2023) samt vid Vikingagården och Diamanten (2025).
– Vi har väldigt mycket investeringar i rullorna, antingen pågående eller kommande. Därför är det svårt att säga hur stora investeringarna blir nästa år, säger Christian Dreyer.
Den största enskilda investeringen som just nu finns upptagen 2024 är fritidsförvaltningens äskande om 410.000 euro för att anlägga ny konstgräsmatta.
Andra exempel på planerade investeringar är 200.000 euro för inventarier till det nya daghemmet i Möckelö, 11.250 euro för en portabel läktare till naturgräsplanen, 21.500 euro för en ny klätterställning till daghemmet Safiren samt 130.000 för ett nytt tak, förnyat staket och utökad gårdsbelysning till daghemmet Trollsländan.
Vill kunna låna pengar
I budgetförslaget ingår också en lånefullmakt på fyra miljoner euro. Möjligheten att uppbära lån är en slags säkerhetsåtgärd som kan tas till om det behövs för kassan, enligt Christian Dreyer.
– Vi behöver ha tre till tre och en halv miljon euro i kassan.
Liknande fullmakter har givits ett par gånger tidigare. Men då behövde lånen inte uppbäras.
Kommunens personalstyrka föreslås öka med cirka 14 årsverken nästa år.
– Mycket av behovet finns inom barnomsorg och skola. Vi utökar till exempel Vikingaåsens skola med en klass. Kommunen har vuxit väldigt mycket om man jämför med för tio år sedan, säger Christian Dreyer.
Övergångsställen
När kommunstyrelsen tog upp budgetförslaget i måndags beslutade man om ett tillägg. Man vill ge den tekniska förvaltningen i uppdrag att utreda under vilka premisser kommunen kan bygga övergångsställen på gator i tätbebyggelse.
Det handlar i praktiken om att det, enligt kommunens nuvarande principer, inte behövs övergångsställen på gator där hastighetsbegränsningen är 30 kilometer per timme.
– Nu vill man ta fram principer för att ändå ha övergångsställen på ett par sådana platser, säger Christian Dreyer.
Budgetförslaget ska diskuteras av kommunfullmäktige under remissdebatten den 14 november. Därefter går det tillbaka till kommunstyrelsen för en ny behandling innan det slutligen kan klubbas av fullmäktige.