Sunds kommunstyrelse har diskuterat landskapsregeringens (LR) förslag om en gemensam räddningsmyndighet.
Kommundirektör Andreas Johansson konstaterar att det tillhör lagtingets behörighet, men att man ska vara medveten om att en samordning inte automatiskt löser problem och att det kan leda till nya utmaningar. I andra kommunala samarbetsorganisationer har det uppstått gränsdragningsproblematik på flera områden.
Sund lyfter att otydligheter i ansvaret kan innebära en stor risk vid ett krisläge.
– Befolkningsskyddet ligger enligt rikslagstiftning på kommunerna. Om det någon gång händer något hemskt måste det finnas ett väl utvecklat och kontinuerligt samarbete mellan landskapsmyndigheten och kommunernas befolkningsskydd, annars kan det gå riktigt på tok. Det är orostider nu, det är viktigt att saker och ting fungerar om oroligheterna ökar, säger Andreas Johansson.
Kommunstyrelsen skriver i ett yttrande att man kräver en tydlig reglering för samarbetet i en eventuell kommande lagstiftning:
”Underlåtenhet på detta område kan annars få fatala följder i en kommande krissituation.”
Likabehandling
LR frågar i sin remiss hur kommunerna ser på att räddningsverket i Mariehamn skulle överföras till den nya myndigheten.
Sund anser att räddningsverket i Mariehamn ska vara kvar i staden.
– Mariehamn är den enda kommunen som har avtalsbrandkår, medan kommunerna har frivillig brandkår (FBK). Det är viktigt med likabehandling, man kan inte lyfta in en kommuns räddningsverksamhet och låta de andra kommunerna sköta sina. Vi vill gärna ha kvar vår FBK, vi tycker att alla brandkårer borde vara kvar på kommunal nivå, säger Andreas Johansson.