Olycksutredningscentralen vill, som Ålandstidningen berättade i går, att flera åtgärder vidtas på Åland. Det efter att granskningen av helikopterolyckan i Fiskö, Brändö för ett år sedan har avslutats. En rad rekommendationer riktas till både landskapsregeringen (LR) och Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS). Syftet är att förebygga risken för olyckor och tillbud i framtiden.
Kansliminister Harry Jansson tog del av utredningen på tisdagen.
– Jag och tjänstemännen som jobbar med de här frågorna ska nu ha en gemensam genomgång av både slutsatserna och rekommendationerna i rapporten och se vad vi kan ta till oss av det experterna för fram, säger han.
Flera utmaningar
Olycksutredningscentralen framför bland annat åsikten att indelningen i två operativt ledda räddningsområden – Räddningsområde Ålands landsbygdskommuner (RÅL) och Mariehamns räddningsverk – exempelvis kan leda till situationer där hjälpbehövande inte får hjälp av den räddningsenhet som finns närmast.
– Det som de på en generell nivå skriver om vad två räddningsområden kan leda till i specifika situationer håller jag helt med om, men det är svårt att överföra den problematiken till den här akuta olyckan som sådan. Det förvånar mig att man så starkt betonar just den biten eftersom den varken hade att göra med händelseförloppet eller själva räddningsinsatsen, säger Harry Jansson.
Tror på lösning
Han konstaterar att det i många år jobbats för att förverkliga en gemensam räddningsmyndighet och att frågan inte alls lagts på is.
– Jag har fortfarande gott hopp om att vi inom den här mandatperioden ska få se det hända. Vi har fortsatta diskussioner i den riktningen.
Hur aktivt jobbas det med frågan?
– Vi har haft olika processer under de åren jag har haft ansvar och jag är övertygad om att någon av dem kommer att leda i mål. Man får inte ge upp bara för att man varit med om ordentliga bakslag i processen.
Harry Jansson nämner flera alternativ som diskuterats. Ett är det förslag polismästaren Johan Pawli och dåvarande alarmmästaren Johan Ehn lade fram om en ny myndighet där polis- och räddningsverksamheten samordnas, ett annat alternativ är att bilda ett nytt kommunalförbund.
– Att göra det via lagstiftningen finns som ett alternativ. Men det där får vi återkomma till senare i år.
Men då blir det någon sorts ”tvingande lagstiftning”?
– I så fall blir det så, men det skulle också alternativet inom Ålands polismyndighet vara.
Men har ni inte varit emot tvångslagstiftning i Centern?
– Att man gör en reform som berör fem tjänstemän får inte blandas ihop med den kommunala strukturen som sådan. Här skulle det handla om att lyfta uppgifter från kommunerna, så det går inte riktigt att jämföra det.
Inspektioner görs
I utredningen rekommenderas även att LR ska vidta åtgärder för att säkerställa nödpositionering och 112 Suomi-appens funktion på landskapets område.
– Det är en självstyrelsefråga – varför skulle vi ansluta oss till en finskspråkig app? Det är landskapsalarmcentralen som är vår utgångspunkt. Och nödpositioneringen av nödsamtal är på väg att lösa sig för Ålands del, säger Harry Jansson.
De skriver också att LR har en skyldighet att leda och utöva tillsyn över räddningsväsendet, men att det förekommit utmaningar kring uppgifterna.
– Det tillhör punkterna som jag har lite svårt att förstå. Jag håller med om att vi, till följd av att vi har två räddningsområden, inte har en övergripande plan. Men det utförs regelbundet inspektioner för att se att grundläggande styrdokument och annat finns på plats, i år är det flera kommuner som redan fått besök. Det sker inom ramen för beredskapsdelegationen.
Vilken tyngd har Olycksutredningscentralen och dess rekommendationer?
– En sådan här utredning ska göras enligt lag och de utgår från att man tar till sig det som framförs. Det är absolut vår ambition att göra vad vi kan även om vi anser att de kring några saker som framförs inte träffat helt rätt eller greppat helheten. Men det är absolut ett värdefullt bidrag till det fortsatta säkerhetsarbetet.