Intresset för kemikalierna i vår vardag började med en liten studiecirkel, men aktiviteterna och kunskapen växte med tiden till ett stort projekt.
– Starten blev Operation giftfritt dagis. Det är det jag gjort i hela mitt liv som gjort mest nytta, säger Giséla Linde.
Projektet inleddes med en inventering av produkter och prylar, något som startade en lärandeprocess och faktainsamling.
– Det var mycket givande att träffa alla människor och diskutera de här frågorna. Projektet har skapat en stor kunskapsbas och det ledde till att gamla leksaker och plastgrejer åkte ut. Om plasten klibbar, känns fet eller luktar, då innehåller den något dåligt.
Plast är ett av de största problemen och innehåller många skadliga ämnen. Enligt statistiken producerades 1950 sju miljoner ton kemikalier per år i världen, nu är mängden 400 miljoner ton.
– Det här byggs på varje år, det försvinner inte. Samtidigt har ordet miljö har blivit ett slagord i reklamen.
Påverkar hela livet
Dagisprojektet ledde fram till huvudprojektet, Kemikaliekoll hemma 2018.
– Utmaningen var att portionera ut kunskapen. Lösningen blev ett hus med åtta rum, från badrum till kontor, där vi samlat allt vi gör i livet och hur det påverkas av kemikalier. Ofta blir det en cocktail av flera kemikalier, säger Giséla Linde.
Erfarenheterna från projektet finns samlade på föreningens hemsida och i en broschyr som är fylld med handfasta råd. Hon påpekar att ämnena finns överallt, i mat, kärl, textilier, kläder, hygienprodukter, elektronik och byggmaterial.
– Kemikalier är också orsaken till många vanliga sjukdomar, som cancer, diabetes, fertilitetsproblem och koncentrationssvårigheter. Men det är en långsam process, så vi vänjer oss.
Stort intresse
Nu ska erfarenheterna gå på export till Dagö i Estland och Island med stöd av Nordiska Ministerrådet. Målet är att öka medvetenheten gällande kemikalier.
– Det var Mona Kårebring-Olsson på landskapsregeringen som förde fram tanken i småsamfundsrådet. Nu har projektet fått 300.000 danska kronor, säger kansliledare Erin Gäddnäs.
Under våren ska det hållas workshops på de båda öarna, sedan blir det lokala projekt.
– Dagö har extra stort intresse eftersom de nyligen har börjat med avfallssortering, säger Giséla Linde.
Giséla Lindes tips på hur man kan minska kemikalierna i vardagen:
Minska på plasterna, de finns överallt och lagstiftningen hänger inte med produktutvecklingen. CE-märkning är ingen garanti för giftfrihet.
Håll städat hemma, kemikalierna samlas i dammet, och tvätta nya textilier före användning. Använd naturmaterial och naturliga råvaror i maten.
Välj ekologiska produkter, de är renare och miljömärkta varor är generellt sett bättre, men det finns undantag. Korta ingredienslistor betyder i allmänhet färre tillsatser.
Renovera inte barnrummet när det är babydags. Nya tapeter, målfärg och möbler innehåller många kemikalier som man då utsätter det känsliga barnet för.
Jonny Mattsson