Åland kan inte stoppa det nya EU-fördraget men ett åländskt nej innebär att landskapet på något sätt hamnar utanför EU.
- Vi måste då förhandla med EU om vilken position Åland ska ha, säger riksdagsledamot Kimmo Kiljunen (sdp).
personligt
Kimmo Kiljunen
Riksdagsledamot, medlem i EU:s tidigare konvent, medlem i riksdagens grundlagsutskott och i utrikesutskottet.
Kandidat till ordförandeposten i Finlands socialdemokratiska parti. Internationellt engagerad, bland annat i Finlands delegation i OSSE och i Nordiska rådet.
Bror till konstnären Satu Kiljunen på Kökar.
EU Kimmo Kiljunen var en av två ledamöter från Finlands riksdag i EU:s så kallade konvent som utarbetade det förslag till nytt grundfördrag för EU som sedan Holland och Frankrike röstade nej till och därmed sänkte.
I stället har nu det så kallade reformfördraget, eller Lissabonfördraget, utarbetats. Kimmo Kiljunen besökte Åland i går för att berätta om det, hur det skiljer sig från det begravda grundfördraget och vad Lissabonfördraget betyder för Åland.
Varnar för utpressning
Lagtinget får Lissabonfördraget till behandling i vår. Minst 20 bör rösta ja för att lagtinget ska acceptera fördraget. Från åländskt politiskt håll har man sagt att Ålands inflytandefrågor i EU måste lösas för att lagtinget ska kunna säga ja.
Kimmo Kiljunen hoppas att Åland inte idkar utpressning mot riket i den här frågan.
- Då polariseras processen och det kan ni förlora på, varnar han.
Nej blir het potatis
Den fråga som många vill ha svar på är vad som händer om lagtinget säger nej. Harry Jansson (Åf) påpekar att ett juridiskt dilemma då uppstår.
- Ja, det där är en het potatis. Åland kan inte stoppa processen eller fördraget så som en stat kan. Möjligen hamnar Åland utanför EU om lagtinget säger nej, svarar Kiljunen.
Ålands status oklar
Finland måste då inleda förhandlingar med EU om vilken position Åland ska ha. Åland blir enligt Kiljunen inte en vit fläck på EU-kartan men exakt vilken status Åland får är oklart.
- Om Åland säger nej är det klart att det blir en stor debatt i Finland om vad man ska göra. Men ni väljer själva er plats i Europa. Ni har ett mycket stort ansvar.
Han påpekar också att Åland inte kan fungera i EU med de gamla fördrag som lagtinget tidigare godkänt eftersom beslutsfattandet och allt annat i EU fungerar enligt det nya fördraget.
- Om Åland isolerar sig blir konsekvenserna svåra.
Mer demokrati
Det nya Lissabonfördraget är nästan en exakt kopia av det strandade grundfördraget. Beslutsprocessen ska bli effektivare, mer demokratisk och öppen. EU-parlamentet får mer lagstiftningsmakt och budgetmakt. EU-kommissionen ska återspegla EU-parlamentet.
De nationella parlamenten får en starkare roll att konrollera att subsidiaritetsprincipen följs. Den säger att besluten ska tas så nära dem som berörs som möjligt.
- Vårjakten är en typisk sådan fråga, säger Kimmo Kiljunen.
Åländska frågetecken
Olof Erland (lib) och Max Sirén (Åf) tycker att allt det där nog låter bra men att det för Ålands del finns frågetecken på alla punkter. Sirén säger att Åland bör få motsvarande förbättringar inskriva i självstyrelselagen innan lagtinget säger ja.
Kimmo Kiljunen håller med om att Finland måste bli bättre på att lyssna på Åland när det gäller EU. Åländska åsikter måste komma fram bättre i Finlands EU-politik.
- Men det är inte en fråga för EU:s nya fördrag. Den saken ska man fatta beslut om inom Finland. Personligen är jag redo att förbättra Ålands möjligheter att höras.
Stelbent union
Elisabeth Nauclér påpekar att EU får med fler och fler stater och lagstiftande regioner. Trots det delade Cypern och Kosovo som förklarat sig självständigt erkänner EU bara stater. Är det inte dags att EU ändrar sin stelbenta hållning? undrar hon.
- Jag har inget svar annat än att modellen med självständiga stater förändras. Det viktiga är att medborgarna anser att deras åsikter kommer fram, svarar Kiljunen.
Talman Roger Nordlund (c)påpekar att Åland bör få ha en representant med i delegationen när en finländsk minister åker till Bryssel och stiftar en EU-lag som rör Ålands behörighetsområde.
Kerstin Österman