Är man missnöjd med ett beslut som de sociala myndigheterna fattat eller känner att man inte får den vård eller service man borde?
-Då kan man kontakta mig, klientombudsmannen. Få klienter vet vad de har för rättigheter, säger Marina Karlsson.
SOCIALVÅRD Patient- och klientombudsman Marina Karlsson har nyligen lämnat rapporter om sin verksamhet under 2007 till landskapsregeringen.
I de kan man läsa hur många som kontaktat henne i egenskap av patientombudsman och i egenskap av klientombudsman. Betydligt färre har kontaktat klientombudsmannen och Marina Karlsson tror att hon vet varför:
-Jag tror det beror på att det är få som vet vad de har för rättigheter som klient. Och kanske när man räknas som klient, säger hon.
Patient är man inom sjukvården och klient är man i allt som rör socialvården, förklarar hon.
-Barnomsorg, handikappvård, utkomststöd, barnskydd, äldreomsorg och eftisverksamhet till exempel.
Få känner till lagen
Totalt har hon haft 76 ärenden som klientombudsman, av dem var 56 klagomål. Patientombudsmannen hade 156 ärenden.
-Klientlagen kom år 2003 och är nyare än patientlagen. Alla vet inte att den finns.
-Jag tror att jag skulle ha fler ärenden om alla kände till klientlagen.
I lagen står det bland annat att:
? man har rätt till socialvård av god kvalitet och gott bemötande
? man har rätt att få en utredning om åtgärdsalternativ
? en service- och vårdplan ska göras i samråd med klienten
? klientens önskemål och åsikt ska i första hand beaktas
? en klient som är missnöjd med den socialvård eller det bemötandet klienten fått kan göra en anmärkning till de sociala myndigheterna.
Hjälper vid konflikter
Flest ärenden till klientombudsmannen under 2007 gällde utkomststödet. Det var totalt 13 som hade klagomål på det. Främst var de missnöjda över att de fått avslag.
Gällande barnomsorgen, som är en stor grupp inom socialvården, vände sig bara två klienter till klientombudsmannen.
-Man blir ju klient i tidig ålder i och med barnomsorgen. Därför har jag ingen aning om hur många klienter det egentligen finns på Åland. Men procentuellt sett är det i alla fall få som vänder sig till mig, säger Marina Karlsson.
Om man kontaktar klientombudsmannen får man främst råd och information om vad man har för rättigheter. Hon kan också hjälpa till att kontakta personal om klienten själv inte vill ta upp konflikten.
-Ibland har jag varit med på möten med socialkansliet. Och ibland vänder sig personal till mig, säger hon.
Rätt till alternativ
Det är viktigt att alla vet sina rättigheter, säger Marina Karlsson, eftersom klienterna på så vis dels får ett bättre rättsskydd och i förlängningen också bättre vård.
-Alla borde veta att man har rätt att få åtgärdsalternativ. Om en klient till exempel söker personlig hjälpare men inte har möjlighet att få det, bör klienten få veta vad det finns för andra alternativ.
Därför vill hon nå ut till alla klienter och få dem att förstå att de också har rättigheter och till exempel har rätten att överklaga ett beslut.
-Jag tror att det är många som inte ens vet om att jag finns. Men jag är här för alla klienter och de kan komma med frågor, klagomål eller goda exempel på där socialvården fungerar bra, säger Marina Karlsson.
Matilda Andersson