När ÅFD i april i fjol avvisade två besvär som lämnats in mot Kökars LocalRes-beslut och samtidigt förkastade ett tredje besvär utan prövning kunde kommunen bara konstatera att tåget redan hade gått. Besvären, och det verkställighetsförbud för satsningen som utfärdades 2021, hade nämligen försenat projektet i vilket kommunens kostnader skulle ersättas under en projekttid på 48 månader.
Dåvarande fullmäktigeordförande Harry Holmström uttryckte i en intervju besvikelse över hur länge kommunen tvingats vänta på domstolens avgörande:
”Om projektet hade kunnat förverkligas hade vi vid det här laget haft en miljövänlig uppvärmning både i skolfastigheten, i kommunens äldreboende och i daghemmet”.
Tar en risk
Eckerö kommun väntar i dag på avgöranden i tre ärenden, två av dem rör den omdebatterade Öjvägen.
Kommundirektör Petri Rautanen anser att det är självklart att kommunens övertagande av vägen har bromsats upp under lång tid på grund av att kommunen ännu inte sett något avgörande från domstolen.
I augusti i år valde kommunstyrelsen till slut att påbörja verkställandet. Det kan i sin tur betyda att kommunen tar en ekonomisk risk, konstaterar Petri Rautanen. Ett övertagande och en beläggning av vägen innan kommunen har ett laga kraft vunnet beslut kan nämligen i värsta fall innebära att kommunen lagt ner arbetstid och utfört åtgärder gällande en väg som inte är kommunal.
I ett annat ärende, som rörde ett tilläggsanslag för en grundförbättring av Nyckelpigsgatan, fick kommunen vänta på ett utslag i 4,5 år efter att besväret lämnades in.
”Det är under all kritik att ärenden tar så här lång tid”, skriver Petri Rautanen till Ålandstidningen.
Inte hållas gisslan
I september i fjol beslutade en enhällig kommunstyrelse att Jomala kommun skulle börja bygga ett daghem i Möckelö strand, trots att beslutet om vem som vunnit entreprenaden inte vunnit laga kraft. Det med vetskapen att ett bolag – vars anbud förkastades då det saknade underskrifter från underleverantörerna – övervägde att besvära sig till ÅFD över kommunens beslut.
I beredningen till kommunstyrelsen framgick att kommunen riskerade skadeståndskrav om domstolen skulle bifalla ett eventuellt besvär från byggbolaget:
”Det är dock inte rimligt att vad kommunen anser vara ett ogrundat besvär kan användas för att hålla kommunen och andra anbudsgivare gisslan i flera år och därmed äventyra kommunens verksamhet och riskera att kostnaderna för projektet ökar dramatiskt.”
Byggbolaget valde sist och slutligen att inte ta ärendet till rätten.
”Tiden borde aldrig få överstiga ett år”
Kommunerna väntar fortfarande på domstolens avgörande i flera år gamla ärenden.
De är inte särskilt nöjda med den långa väntetiden.
Ålandstidningen har bett kommundirektörerna svara på om deras kommuner väntar på avgöranden i något specifikt ärende och hur länge det i så fall legat hos domstolen.
Två av Eckerö fullmäktiges beslut som rör Öjvägen finns det besvär mot. Det äldsta är från våren 2022 och det andra från början av 2024.
Lemlands kommun har ett detaljplaneärende hos ÅFD sedan sommaren 2023, och det handlar här om två besvär som rör planen för Norråkersområdet. ”Det har dock varit några olika turer redan i det ärendet sedan besvär lämnades in och vi har beslutat att göra en rättelse av sakfel i det aktuella beslutet, så jag förväntar mig inte att domstolens handläggning i sak ens är påbörjad, skriver kommundirektör Julia Lindfors till Ålandstidningen.
Kring två andra kommunala beslut i Lemland har det också lämnats in besvär, det ena rör budgeten för 2020 och det andra handlar om anställningen av teknisk chef i slutet av år 2021.
Mariehamn har nio ännu inte avgjorda ärenden i domstolen och majoriteten av besvären rör förslaget till delgeneralplan för centrum som antogs av stadsfullmäktige för tre år sedan. Det finns också, bland annat, ett ärende två år gammalt ärende om försäljningen av Bollhalla. Till det tillkommer ett mål där staden i fjol stämde Kommunernas socialtjänst för klientkostnader.
Skapar utmaningar
En annan kommun som reagerat på de långa handläggningstiderna är Jomala, som för två år sedan uppmanade landskapet att agera för en förkortning av handläggningstiderna. Jomala har just nu två öppna planläggningsärenden i ÅFD. Det ena är från 2024 och rör en detaljplan för Norra Bergshöjden i Sviby, det andra rör en delgeneralplan i Möckelö – ett ärende som inleddes av ÅFD vid årsskiftet 2020-2021.
Nyligen fick kommunen ett avgörande kring ett besvär som berörde gaturitningar, och som inleddes av ÅFD 2020. ”Ett annat färskt fall med fyra års behandlingstid i ÅFD är värmeverket vid travbanan, som trots laga kraft vunnen detaljplan inte förverkligats”, skriver biträdande kommundirektör Heidi Eriksson.
Jomalas förvaltning upplever att domstolens handläggningstider för planläggningsärenden oftast är likartade, oavsett hur omfattande besvären eller utredningsbehoven är:
”Detta medför en utmanande situation då det är möjligt att på relativt lösa grunder halta planläggningsprojekt i cirka fyra år med hopp om att planerna fortsätter på annat håll.”
Nästan fyra år
För några månader sedan lämnades det in ett besvär till domstolen från ett företag som inte tilldelades entreprenaden för två brunnsborrningsprojekt i Sunds kommun. Det ärendet är alltså ganska nytt. Sund fick också tre avgöranden från ÅFD nyligen. Enligt kommundirektör Andreas Johansson hann det nästan gå fyra år från det att besvären lämnades in till att domstolen kom med sina beslut.
”Det är mycket allvarligt att handläggningstiden är så pass lång. Den borde aldrig få överstiga ett år med ÅFD som första instans”, skriver han i ett mejl.
Saltvik har ett öppet ärende i domstolen för närvarande och det gäller en detaljplan från våren 2021.
”Det är mycket illa att behöva vänta så länge på domslut. Det bromsar upp utvecklingen samt skapar oklarheter och osäkerhet kring vilka åtgärder som får genomföras”, skriver Saltviks kommundirektör Ewa Danielsson.
Föglö kommun hör till kommunerna som inte har några ärenden anhängiga i domstolen. Enligt kommundirektör Niklas Eriksson är det få kommunala beslut som tagits vidare dit genom åren.
Efter att Ålands förvaltningsdomstol (ÅFD) nyligen kom med ett avgörande som rörde planläggningen av Bellarshamn har inte heller Brändö kommun något ärende liggande i domstolen. Det tog tre år innan domstolen kom med sitt beslut kring det ärendet.