I lördags bjöd folkhögskolan in till öppet hus. Där bjöds på utomhustillredda kolbullar från eldstaden, uppvisningar i smide och rakubränning och en inblick i elevernas pågående projekt och avslutade alster.
Skolan passade också på att informera om sin nya linje för det kommande läsåret – en ”må bra”-kurs i bland annat skärgårdskompetens, vildmarksliv och estetiska ämnen.
– Vi har tidigare haft en linje där man kunde bli vildmarksguide men den här gången ville vi titta lite extra på vad för kompetens som finns på just Åland, berättar folkhögskoleläraren Pär Löthman.
Under året anordnar folkhögskolan och Ams en kurs för långtidsarbetslösa med särskilt fokus på hantverk och friluftsliv. På gården står en tronliknande konstruktion som deltagarna i kursen fått göra med hjälp av reparbete.
– Den är egentligen till för att skydda utrustning från vind och regn, men vi märkte att den fungerar lika bra som stol, säger Pär Löthman och demonstrerar skyddets komfortnivå.
Rakubränning intressantast
Kursdeltagarna har också fått binda en så kallad ”vippbro”, som användes förr i tiden för att korsa forsande älvar.
Ia och Matti Haapasalo står på gårdsplanen och beundrar vippbron. De har varit på besök på folkhögskolan en gång tidigare för många år sedan.
– Vi har en granne som går på skolan och tycker det är jättetrevligt, så därför bestämde vi oss för att komma och titta igen, berättar Ia Haapasalo som tycker att uppvisningen i rakubränning – en japansk keramikkonst – var den intressantaste programpunkten.
Lär sig många discipliner
I smedjan står Julia Lindholm från Mariehamn och smider stål som ska bli en sked eller spatel. Trots att eleverna arbetar i verkstäderna på heltid tycker Julia Lindholm om att fortsätta med arbetet på sin fritid.
– Det är så mycket processer man går igenom att man vill fortsätta vara kreativ efter skoltid.
Julia Lindholm har jobbat och studerat i Sverige de senaste åren, men förra året blev hon sugen på att återvända hem och göra någonting kreativt – och då valde hon att gå ett år på folkhögskolan.
På hantverkslinjen får årets tio elever lära sig om trä, metall, textil, konst, keramik och vävning på heltid.
– Jag tycker mest om att arbeta i färskt trä, men jag hade inte förväntat mig att jag också skulle tycka så mycket om vävning och att arbeta i smedjan. Allt har sin charm. När man kommer hit tror man att man redan vet vad man tycker om att göra, men det går att hitta någonting roligt i allt vi gör, menar Julia Lindholm.
Fördelen med smide, tycker hon, är att man kan göra nästan alla de redskap man behöver själv.
– Trots att metall känns så kantigt och kallt så är det ett levande material. När man värmer det kan man forma det hur mycket som helst.
Ger tid åt skapande
– Jag har alltid byggt med trä, berättar Louise Nordström som visar oss runt i trä- och metallslöjdssalarna. Hon har nyligen flyttat tillbaka till Åland där hon är född sedan hon blev pensionär – eller ”tidsmiljonär”, som hon själv väljer att kalla det.
– Pensionär låter så tråkigt, säger hon och skrattar.
Louise Nordström tycker om att arbeta med skulpturer och menar att det är bra att lära sig fler tekniker för den kreativa processen.
– Det är roligt att få ägna sig åt skapandet på heltid. Jag tänker på det jag håller på med hela tiden, säger hon.
Roligt för barnen
Pia Eriksson sitter vid en vävstol och arbetar på en matta medan väninnorna Alejandra Sanchez och Alisa Yee Shong tittar på. Alejandra Sanchez, som går en kurs på folkhögskolan via Ams, tycker om blandningen av estetik och friluftsliv som erbjuds på skolan.
– Det är fantastiskt att få vandra och att lära sig laga mat ute, men det är också roligt att jobba med keramik, menar hon.
Alisa Yee Shong, som besöker folkhögskolan för att umgås med väninnorna och att njuta av den friska luften, håller med.
– Barnen tycker det är så spännande att få se vad man kan göra här, berättar hon. Hon får medhåll av Alejandra Sanchez.
– Min dotter har fått hjälpa till att göra kolbullar och lära sig om hur man gör knivar, säger hon.
Jorunn Lavonius